Genele legate de dependenta de nicotina si o substanta din creier ce inhiba efectele placute ale tigarii ar putea duce la masuri eficiente pentru extirparea viciului
Exista o legatura clara intre GABA, o substanta chimica aflata in sistemul nervos central ce inhiba neuronii din creier, si dependenta de nicotina, arata un studiu recent prezentat in cadrul intilnirii anuale a Colegiului American de Neuropsihofarmacologie (ACNP). Oamenii de stiinta au descoperit ca nicotina influenteaza considerabil substanta cu pricina, ceea ce ar putea ajuta la stavilirea efectelor hedoniste ale nicotinei si ar impiedica oamenii sa mai fumeze, informeaza publicatia „Science Daily“. In plus, cercetatorii americani au ajuns la concluzia ca oamenii sint predispusi genetic la patima fuma-tului, ceea ce poate duce la masuri de prevenire eficiente.

Graeme Mason, profesor la Departamentul de Diagnostic Radiologic al Scolii de Medicina din cadrul Universitatii Yale si membru al ACNP, a cautat sa afle daca efectele placute asociate fumatului pot fi reduse in vreun fel. Cind oamenii folosesc nicotina pot trai senzatii de recompensa, anxietate diminuata sau pot avea convingerea ca se concentreaza mult mai bine si invata mult mai usor. Cercetatorii americani si-au impus astfel sa studieze modul in care un anumit tip de neuron ce emana dopamina, substanta chimica asociata cu placerea, poate prelungi si intensifica efectele agreabile ale nicotinei. Au observat ca desi GABA inhiba acesti neuroni, nicotina intervine dupa circa 20 de minute pentru a contracara aceasta abilitate, astfel incit efectele gratificante sa fie prelungite.

Oamenii de stiinta le-au dat apoi unor subiecti care fumau in mod constant inhalatoare cu nicotina, care contineau aceeasi cantitate de drog aflata intr-o tigara. Atunci, nivelul de GABA din creierul subiectilor a crescut cu aproximativ 10%, creierul a produs aceasta substanta de patru ori mai repede dupa folosirea inhalatoarelor, iar rata de substanta noua generata a ramas ridicata timp de cel putin 45 de minute. Cu alte cuvinte, mentinind rezerva de GABA la proportii inalte se poate reduce placerea indusa de fumat, in termeni de durata si intensitate. „Daca GABA nu este, probabil, radacina dependentei de nicotina, ea este parte a unei retele complexe de actori ce promoveaza dependenta si speram ca aceasta cercetare va conduce la modalitati de a ajuta oamenii sa se lase de fumat“, spune Mason.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.