Pentru prima data in 46 de ani, Romania este reprezentata de un regizor in juriul Festivalului de Film de la Cannes.

Cristi Puiu crede ca prezenta sa printre jurati reprezinta o confirmare a cinematografiei romanesti si nu a sa, ca regizor.

Anul acesta, Romania va fi reprezentata la Festivalul de Film de la Cannes in competitia oficiala de Cristian Mungiu, cu filmul "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", dar si de ultima pelicula a lui Cristian Nemescu, "California dreamin’ (nesfarsit)", selectat in sectiunea "Un Certain Regard". Si Catalin Mitulescu va fi prezent, insa in "Atelierul" festivalului, cu "Un balon in forma de inima". Festivalul incepe astazi si se va incheia pe 27 mai, iar trofeele vor fi oferite cu o zi inainte de inchidere.

Regizorul Cristi Puiu, al doilea regizor roman prezent in juriul de la Cannes, dupa Ion Popescu Gopo, prezent in 1961, considera participarea sa in comisia de jurizare a sectiunii "Un Certain Regard", din acest an, o confirmare a cinematografiei romanesti, si nu a sa, ca regizor. Juriul din acest an va fi prezidat de britanicul Stephen Frears. In 1969, scriitorul Mihnea Gheorghiu a jurizat filmele selectate la aceeasi categorie. Dupa aproape 20 ani, jurnalista romana Ecaterina Oproiu a fost in juriul Camera d’Or, iar in 1991, ziarista Eva Sarbu a jurizat aceeasi sectiune.

Mungiu, pe propriul culoar in competitia de la Cannes
Palatul Festivalului de la Cannes isi deschide, astazi, portile celei de a 60-a editii cu coproductia internationala "My Blueberry Nights", pe care cosmopolitul cineast chinez Wong Kar-Wai, autorul lui "In the Mood for Love", a filmat-o recent in America. Cel de-al doilea film asteptat in concurs va fi "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", al regizorului roman Cristian Mungiu, povestea a doua fete (Anamaria Marinca si Laura Vasiliu) intr-o sambata din anul de gratie 1987. Intrebat in ce stare de spirit va primi premiera mondiala a filmului sau, regizorul a spus ca este multumit de rezultatul final. "Ma bucura ca am fost acceptati in competitie tocmai intr-un an jubiliar in care selectia oficiala include atatea nume sonore! (Tarantino, Coen - n.r.) si apoi, la drept vorbind, suntem pe culoare separate!", a mai adaugat acesta.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.