Bogdan Murat a terminat in 1989 Facultatea de Electrotehnica de la Iasi. A ajuns specialist in efecte speciale - Acadmie de Magie Paris, responsabil tehnic al muzeului si director.

Bine, ce parere aveti... romanii la cit de smecheri sint macar un director al magiei puteau da si ei, nu-i asa?

Nu cred ca smecheria este cea care-i caracterizeaza pe romani (cel putin pe cei pe care i-am cunoscut eu). Ceea ce am remarcat eu la romanii pe care i-am intilnit in Franta sint munca, adaptarea si competenta. (Cred ca inteligenta romanilor de a se adapta este cea care-i impresioneaza cel mai mult pe francezi).

Cum e poporul nostru? Magic? Smecher? Milenar? Vampir?

Milenar.

Prin ce magie a ajuns un roman directorul Muzeului Magiei de la Paris?

Magia unei intilniri: interesul meu pentru domeniul efectelor speciale, al iluziilor optice si al electronicii m-a facut sa-l intilnesc in 1991 pe Georges Proust, creatorul Muzeului Magiei. Georges este o referinta mondiala in domeniul magiei si in acelasi timp unul dintre cei mai mari colectionari din lume in acest domeniu.

Ce magii stiti sa faceti?

Specialitatea mea sint efectele speciale. De exemplu, o persoana care traverseaza un zid sub ochii unei audiente de mii de spectatori.

Magia-secret

Ne puteti descrie si descifra un truc, macar? Aveti voie, conform regulamentului muzeului?

Magia e bazata pe secret. Scopul nostru este de a ne adresa imaginatiei si visului. Secretul odata divulgat, poezia si visul dispar…

Va rog, cel cu femeia taiata in doua, cum e? Sau, macar, porumbelul scos din mineca unde sta?

In ceea ce priveste femeia taiata in doua: exista cel putin 50 de metode prin care acest truc poate fi realizat. Iar porumbelul nu iese niciodata din mineca!

Cum arata muzeul? Ce magii are?

Muzeul Magiei se gaseste in Marais, unul dintre cele mai vechi cartiere ale Parisului. Vizita muzeului se prezinta ca un parcurs, animat de ghizi-magicieni, si urmata de un spectacol de magie de scena. Prezentam colectii private din domeniile magiei, curiozitatilor, iluziilor optice si automatelor. Toate aceste obiecte au apartinut unor magicieni celebri din secolele XIX si XX. Paralel cu muzeul functioneaza o scoala de magie si un magazin specializat in articole de magie.

Oamenii de azi, ca intotdeauna

Oamenii de astazi ce magii mai inghit?

Sintem primii care am creat acest concept, unic in lume: un muzeu in care publicul sa descopere cultura magica si "culisele" magiei. Oamenilor le place sa fie amuzati si surprinsi. Citeodata pot fi frustrati de a nu cunoaste secretul turului de magie ce i-a surprins. Toata arta magiei e de a transforma aceasta frustrare in poezie.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.