Pretul cafelei ar putea creste, in urmatoarea perioada, cu circa 7% din cauza cresterii pretului acestui produs pe pietele internationale, a inflatiei, dar si a accizelor mari pe care importatorii sunt obligati sa le plateasca.

Potrivit reprezentantilor de pe aceasta piata, pentru ca din 2007 accizele nu vor fi eliminate, ci doar reduse cu 10%, cafeaua nu se va ieftini, ci dimpotriva, va continua sa se scumpeasca. In acest moment, romanii beau cea mai scumpa cafea dintre toti europenii din cauza accizelor, motiv pentru care consumul acestui produs este foarte scazut. Doar cinci state europene din 27 - intre care si tara noastra - mai percep accize pentru cafea. Potrivit Asociatiei Romane a Cafelei, eliminarea accizelor ar insemna un pret mult mai mic, precum si reducerea contrabandei.

Cafeaua s-ar putea scumpi in urmatoarea perioada cu aproximativ 7% din cauza cresterii pretului acestui produs pe pietele internationale, a inflatiei, dar sI din cauza accizelor foarte mari impuse de Ministerul Finantelor Publice.

Potrivit managerilor din domeniu, tendinta de crestere a pretului se va mentine si in 2007, chiar daca accizele se vor reduce cu 10%. Aceasta intrucat Romania se afla printre putinele tari europene care mai accizeaza inca acest produs, clasat in categoria celor de lux.

In acest moment, romanii consuma cea mai scumpa cafea din Europa, preturile cu amanuntul fiind mai mult de duble fata de tarile UE. Mai mult, nu se intrevede nici o schimbare intr-un viitor apropiat, avand in vedere ca nu sunt sanse ca accizele la acest produs sa fie eliminate. Dragos Paslaru, analist Grupul de Economie Aplicata (GEA), ne-a declarat ca "in Europa, numai cinci tari din 27, printre care Romania si Bulgaria, au accize la cafea, chiar daca acest produs nu mai este considerat de mult unul de lux in lumea civilizata, unde sunt supuse accizarii doar produsele nocive si cele de lux".

El a adaugat ca, din cauza inflatiei, ar putea lua avant si pretul cafelei. "Spre exemplu, daca inflatia va creste cu 6-7%, atunci putem vorbi de o crestere similara a pretului cafelei", ne-a explicat analistul GEA.

Cu toate acestea, Paslaru este de parere ca, datorita reducerii accizei cu 10% anul viitor, pretul cafelei nu ar trebui sa creasca, ci sa se mentina constant.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.