Cei care ar trebui sa le inchida sustin ca nu pot lasa publicul fara servicii medicale, dar deseori pacientii se externeaza mai bolnavi decat la internare, luand din spital microbi rezistenti la antibiotice, care se trateaza greu, in unitati speciale. Celebrul realizator tv Iosif Sava a murit dupa o banala apendicita, fiind contaminat cu un astfel de germen. Desi a inceput reforma spitalelor, Ministerul Sanatatii nu stie exact cate clinici functioneaza fara autorizatie. Din investigatiile ziarului Adevarul reiese ca situatia cea mai rea este in Moldova, in judetul Vaslui nefiind nici un spital autorizat.

La unele, morga se afla in apropierea bucatariilor si a spalatoriilor, ceea ce exclude din start posibilitatea de a primi autorizatie. In Braila, la maternitatea in care s-a produs o epidemie printre nou-nascuti, acum cativa ani, s-a descoperit ca arhitectii plasasera WC-urile langa sala de nasteri, crescand riscul de contaminare a pacientelor, a copiilor si a instrumentarului.

Altele functioneaza in spatii improprii, vechi de peste 100 de ani, in pericol de prabusire, care au adunat in zidarie germeni multirezistenti la antibiotice. Simpla igienizare nu poate elimina microbii, fiind necesare interventii costisitoare.

In Occident, astfel de ziduri sunt "arse" cu o tehnologie speciala, iar daca nu sunt cladiri de interes istoric, spitalele vechi sunt pur si simplu demolate si inlocuite cu altele, noi si curate. In Bucuresti, clinicile sunt mai curate, dar exista si o unitatea medicala cu probleme. Institutul de Pneumologie "Marius Nasta", recent inspectat de presedintele Basescu, are o sectie exterioara care nu a primit dreptul de a functiona in 2006, din cauza "conditiilor igienico-sanitare".

Moldova are cele mai multe spitale neautorizate

Peste 60% din spitalele din judetul Iasi nu indeplinesc toate normele igienico-sanitare de functionare.