Un sistem al pensiilor ocupationale va fi reintrodus in Romania pana in 2016. Afla care sunt categoriile care vor beneficia de ele.

Categoriile care vor putea sa beneficieze de acestea fiind agricultorii, militarii, medicii, avocatii, magistratii, a declarat ministrul Muncii, Mariana Campeanu, in cadrul unei emisiuni de televiziune.

"Avem o propunere de lege care trebuie sa intre in functiune. Este necesara o perioada minima de contributii, fixata prin lege. Pot face parte din acest sistem agricultorii. Dar orice categorie dintr-un anumit grup profesional care e destul de mare sa formeze un sistem va putea sa isi faca pensii ocupationale, asa cum sunt cei din sistemul de militarizare, la fel medicii ar putea, daca doresc sa se constituie intr-un atfel de sistem, precum si avocatii, magistratii", a afirmat Mariana Campeanu, potrivit Agerpres.

Ministrul Muncii a precizat ca o propunere de lege speciala vizeaza un sistem practicat in Franta, legat de o combinatie intre contributia platita si un stimulent din partea statului.

"Daca o persoana care lucreaza in agricultura se asigura cu 10 lei la fondul de pensii, statul ii mai adauga 10 sau 20 de lei. Banii se acumuleaza numai la pensii si acest sistem da roade foarte bune. Este o propunere care a fost abrogata de guvernul Boc. Dar daca introducem sistemele de pensii pe conturi, s-ar putea ca aceste persoane sa inceapa sa contribuie. Sunt doua propuneri care vor fi puse in dezbatere publica si vom aplica rezultatul asa cum va iesi din aceasta dezbatere publica", a explicat ministrul Muncii, citata de capital.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.