Secretarul de stat din MAI Valentin Fatuloiu a anuntat la intalnirea avuta vineri cu membrii din conducerea Sindicatului Pro Lex, ca politistii vor fi trimisi in concediu fara plata opt zile, patru in noiembrie si patru in decembrie, asa cum prevede Legea de reorganizare a unor institutii.
La intalnirea de vineri, de la Ministerul Administratiei si Internelor, subiectele abordate au fost Legea cadru de salarizare a personalului platit din fondurile publice, proiectul legii privind sistemul unitar de pensii publice, sustinerea efortului financiar prin masura acordarii concediului fara plata, protectia politistului in caz de ultraj si relatia institutiei in raporturile cu sindicatele, relateaza NewsIn.

Secretarul de stat Fatuloiu a spus ca politistii vor fi trimisi in concediu fara plata timp de opt zile, patru in luna noiembrie si patru in luna decembrie, cerand liderilor de sindicat sa nu conteste masura. Totodata, secretarul de stat a mentionat ca politistii nu vor resimti efectul neplatii acestor opt zile, deoarece se vor acorda restantele la norma de echipament.

In legatura cu proiectul legii privind sistemul unitar de pensii publice, liderii Pro Lex au sustinut mentinerea varstei standard de pensionare a politistilor, aceasta fiind de 55 ani, iar, daca starea de sanatate le permite rezolvarea atributiilor ce le revin, politistii sa poata fi mentinuti in serviciu timp de cinci ani peste limita de varsta. In sustinerea acestei propuneri sindicalistii au adus ca argumente: conditiile deosebite de munca, o speranta de viata de numai 62,5 ani, varsta de pensionare a politistilor din alte tari europene, dar si scaderea eficientei politistilor la varsta de 60 de ani.

Totodata, presedintele Sindicatului Pro Lex, Vasile Lincu, a spus ca le va cere politicienilor "sa le redea politistilor autoritatea data de lege si dotarile de care au acestia nevoie".


Profesorii si-ar putea lua concediul fara plata in perioada alegerilor

Sindicatele care fac parte din Alianta Bugetarilor se vor intalni, joi, pentru a discuta despre posibilitatea reluarii protestelor, una dintre propuneri fiind aceea ca profesorii sa efectueze concediul fara plata impus de guvern in perioada alegerilor.

"Ne vom intalni joi pentru a discuta despre actiunile pe care urmeaza sa le intreprindem in viitorul mai mult sau mai putin apropiat. Vom incerca sa nu luam, insa, decizii care sa transfere protestele in zona influentelor politice", a declarat, pentru NewsIn, secretarul general al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Liviu Marian Pop.

Potrivit reprezentantilor FSLI, protestele ar urma sa fie reluate dupa alegeri, insa exista propuneri de fronda si in perioada electorala. Astfel, una dintre posibilitati ar fi ca profesorii sa-si ia cele zece zile de concediu fara plata in perioada alegerilor. "Ar fi o posibilitate, o forma de protest, sa ne luam cele zece zile concediu in perioada alegerilor, pentru a-i privi pe politicienii nostri si pentru a-i putea sanctiona mai bine la vot. Vom discuta despre aceasta propunere joi, la intalnirea cu celelalte sindicate", a propus Marius Nistor, presedintele executiv al Federatiei Spiru Haret.


Alianta Bugetarilor, care anuntase posibila declansare a grevei generale incepand din 16 noiembrie, a anuntat, la sfarsitul lunii octombrie, suspendarea actiunilor de protest care urmau sa se desfasoare, cu exceptia celei de neimplicare a salariatilor din sectorul bugetar la organizarea alegerilor prezidentiale.

Sindicatele din Alianta au declansat anterior, sub diverse forme, proteste pentru obtinerea unor revendicari salariale pentru bugetari. Cele mai ample proteste au fost organizate pe 5 si 7 octombrie, cand s-a facut greva si, respectiv, a fost organizat un miting de protest. Cu aceste proteste s-a solidarizat si Federatia Educatiei Nationale (FEN).

Nemultumirile sindicalistilor sunt legate de scaderea veniturilor angajatilor din sistemul bugetar odata cu intrarea in vigoare a Legii unitare de salarizare, de trimiterea in concediu neplatit timp de 10 zile a salariatilor din domeniul public, in perioada octombrie - decembrie 2009, si de concedierea unui numar mare de salariati.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.