Presedintele Traian Basescu a promulgat joi Legea salarizarii unitare si Legea privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice si respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International.
Seful statului afirmase ca legile pe care Curtea Constitutionala le-a declarat miercuri ca fiind in conformitate cu prevederile Legii fundamentale vor fi promulgat in cursul zilei de joi, dupa ce vor fi analizate in cursul acestei nopti de catre Administratia Prezidentiala, relateaza NewsIn.

"Maine voi promulga si legile pe care Curtea Constitutionala le-a validat ca fiind constitutionale: Legea salarizarii si Legea cu privire la reducerea numarului de agentii din structura Guvernului. In noaptea aceasta sunt in analiza departamentului de specialitate si intentia mea este sa le promulg chiar si in conditiile in care se va constata ca sunt necesare unele imbunatatiri in continuare", a afirmat miercuri Basescu.

El a apreciat ca, in masura in care va fi necesara amendarea celor doua acte normative, aceasta se va face dupa promulgare, deoarece acum sunt prioritare respectarea angajamentelor luate de Romania fata de institutiile financiare internationale. "Important este ca angajamentele cu Fondul Monetar International sa fie respectate, urmand ca eventualele observatii sa le negociez cu partidele politice spre a fi indreptate prin eventuale rectificari, daca va fi cazul", a conchis Basescu.

Curtea Constitutionala (CCR) a decis, cu majoritate de voturi, ca "Legea privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International este constitutionala in masura in care prevederile Capitolului IV din lege nu se refera la persoanele pentru care durata mandatului este stabilita expres prin Constitutie", se arata in comunicatul CCR de miercuri. De asemenea, judecatorii au stabilit ca "Legea-cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice este constitutionala in masura in care prevederile art.41 alin.(2) lit.e) din lege, criticate prin obiectia de neconstitutionalitate, nu se refera la cazurile in care Legea fundamentala admite in mod expres cumulul de functii".

In ceea ce priveste Legea educatiei nationale, judecatorii arata ca, in urma deliberarilor, nu s-a obtinut majoritatea de voturi pentru a lua o decizie, astfel incat discutiile vor fi reluate pe 18 noiembrie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.