Social 23 Iunie 2009 23:16
In multe tari din Europa Centrala si de Est, dar si in cele baltice exista coplata pentru vizita la medicul specialist, pe ziua de spitalizare si chiar pe urgenta.
In timp ce in Romania coplata ar trebui sa se aplice din luna septembrie, sub denumirea de „tichet pentru sanatate“, multe state din Europa au implementat deja un astfel de sistem. O statistica din 2007 a Health Policy Institute (HPI) arata mai multe valori ale taxelor de coplata impuse pentru diverse servicii medicale. Expertii HPI au „contabilizat“ taxele percepute oficial sub titlu de coplata pentru vizita la medicul specialist, din ambulatoriu, pe o zi de spitalizare, dar si in caz de urgenta, care ar putea include deplasarea cu salvarea in garda.
De exemplu, in Ungaria, vizita in ambulatoriu la medicul specialist este taxata cu 1,20 euro.


Daca pacientul merge la specialist fara recomandare sau se duce la un alt medic la care nu are trimitere, coplata poate ajunge la 2,40 euro. O zi de spitalizare costa, tot in Ungaria, 1,20 euro, iar perioada de internare este limitata la 20 de zile. Prezentarea in urgenta, cu solicitarea salvarii, il costa pe pacientul maghiar 3,98 euro. In Slovacia, taxa pentru urgenta este calculata la aproape doi euro.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.