Pacientii inscrisi pe lista unui medic de familie pot fi vanduti legal, in bloc, catre un alt medic, uneori chiar fara sa fie informati si fara sa stie nimic despre acesta. Cateodata, ei afla ca sanatatea lor a ajuns in mainile altcuiva abia cand ajung, dintr-un motiv sau altul, la cabinet.

Practica a aparut dupa emiterea unui ordin al ministrului Sanatatii care reglementeaza normele de stabilire si metodologia de preluare a unei astfel de activitati (adica ansamblul format din infrastructura cabinetului medicului de familie, lista de pacienti si altele, numit oficial praxis de medicina de familie). Acest ordin nu cuprinde nici o precizare privind informarea pacientului care va fi "vandut" catre un alt medic. Autoritatile sustin ca metoda este legala, insa nu sufla nici un cuvant despre moralitatea unor astfel de tranzactii.

Listele cu numele pacientilor sunt scoase la vanzare cel mai adesea pe forumurile de internet frecventate de medicii de familie. Potrivit juristilor, informarea pacientului ar trebui facuta de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, si nu de medicul vanzator. sase euro este suma medie ceruta pentru fiecare cap de pacient inscris pe lista unui medic de familie care, dintr-un motiv sau altul, renunta la afacerea sa si vinde portofoliul de clienti unui coleg de breasla. Elena Stanga, presedintele Colegiului Medicilor Bacau, a recunoscut in premiera, la sfarsitul saptamanii trecute, ca pretul unei asemenea liste pleaca de la 4.000 de euro si poate trece de 20.000.

Pretul mediu cerut pe pacient este de 6 euro. Practica a aparut dupa emiterea Ordinului 1322/2006 care reglementeaza normele de stabilire si metodologia de preluare a unei astfel de activitati (adica ansamblul format din infrastructura cabinetului medicului de familie, lista de pacienti, numit praxis de medicina de familie). Acesta nu cuprinde nici o precizare privind informarea pacientului care va fi "vandut" unui alt medic. Autoritatile sustin ca metoda este legala, insa nu sufla nici un cuvant despre moralitatea unor astfel de tranzactii.

Listele cu numele pacientilor sunt scoase la vanzare cel mai adesea pe forumurile de internet frecventate de medicii de familie. Potrivit juristilor, informarea pacientului ar trebui facuta de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, si nu de medicul "vanzator".

Existenta unor astfel de tranzactii a fost recunoscuta in premiera, la sfarsitul saptamanii trecute, de presedintele Colegiului Medicilor Bacau, Elena Stanga: "Avem colegi care ies la pensie sau care se retrag din activitate din diferite motive si care au recurs la aceasta posibilitate". "Pentru o lista cu 600 de pacienti, de exemplu, s-au cerut 4.000 euro, pentru 1.500 de pacienti, pretul a fost de 10.000 euro. Un coleg a cerut, pentru o lista de asigurati din Bacau, un miliard de lei vechi (peste 20.000 euro)", a mai spus Stanga, care sustine ca nu stie un caz concret in care o astfel de tranzactie a fost finalizata. "stiu ca exista aceasta practica in unele judete. Listele se vand pentru sume cuprinse intre 5.000 si 15.000 euro. In Vrancea nu a existat nici un astfel de caz in ultimii ani, pentru ca nu a plecat nici un medic din sistem", a afirmat Mihai Copaci, directorul general al CJAS Vrancea.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.