Paul Popa, fostul colaborator al criminalului grec Konstantinos Passaris, a fost adus in tara, joi, din Austria, sub escorta ofiterilor Interpol, pentru a executa o pedeapsa de 12 ani de inchisoare pentru tentativa de omor si nerespectarea regimului armelor si munitiilor.

Potrivit unui comunicatul al MIRA, Paul Popa a fost arestat la Viena in luna mai, fiind urmarit international in baza unui mandat emis pe 25 ianuarie 2002, de atunci aflandu-se pe lista celor mai cautati infractori romani.

Faptele pentru care a fost condamnat complicele lui Passaris au fost comise pe 16 ianuarie 2002 in Deva, cand, intr-un conflict, acesta a tras mai multe focuri de arma ranindu-l grav pe unul dintre membrii unui grup infractional. Arestat sub identitate falsa in Spania, in vara anului 2004, Popa a reusit sa scape.

Paul Popa, zis Mario Raducanu, este cunoscut ca fost colaborator apropiat al lui Konstantinos Passaris impreuna cu care ar fi comis infractiuni pe teritoriul Greciei. Passaris a fost condamnat la detentie pe viata pentru dublul asasinat din 2001 de la o casa de schimb valutar din Capitala.

Ministerul Justitiei a solicitat autoritatilor din Austria extradarea lui Paul Popa, in vederea executarii pedepsei de 12 ani inchisoare, aplicata prin sentinta penala din 9 octombrie 2003 a Tribunalului Hunedoara, ramasa definitiva prin decizia din 29 ianuarie 2004 a Curtii de Apel Alba Iulia, se arata intr-un comunicat din mai a Ministerului Justitiei.

Popa Paul a fost condamnat de Tribunalul Hunedoara pentru savarsirea infractiunilor de tentativa de omor calificat si de nerespectare a regimului armelor si munitiilor. In urma acestor condamnari, el a fost dat in urmarire internationala prin Interpol si la data de 7 mai. Biroul National Interpol a comunicat ca acesta este arestat pe teritoriul Austriei, in vederea extradarii, se preciza in acelasi comunicat.

Prin incheierea din 8 mai 2008, Tribunalul Hunedoara a propus Ministerului Justitiei declansarea procedurii de extradare.

Dupa efectuarea examenului de regularitate internationala, potrivit legii, Ministerul Justitiei a intocmit cererea de extradare si a tradus documentatia trimisa de instanta.

Intrucat faptele au fost savarsite la inceputul anului 2002, nu se poate aplica procedura rapida de predare instituita intre statele membre ale Uniunii Europene prin decizia-cadru nr. 584/JAI din 13 iunie 2002 privind mandatul european de arestare si procedurile de predare intre statele membre, se mai arata in comunicatul ministerului Justitiei din mai.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.