Decanul Facultatii de Medicina din Oradea, Adrian Maghiar, a demisionat din functie, luni, dupa ce Ministerului Educatiei a declansat o ancheta privind eliberarea ilegala de diplome la 13 institutii de invatamant superior cu profil medical care functioneaza in tara, transmite corespondentul NewsIn

„Mi-am inaintat demisia pentru ca sunt satul de presiunile care se fac asupra mea si care s-au acutizat in ultimele trei saptamani, de cand a inceput campania electorala. Nu mai accept sa ma compromita nimeni. Voi ramane profesor universitar si imi voi continua activitatea. Eu nu am fost implicat in niciun fel in povestea cu diplomele. Sper ca nu mi se poate reprosa nimic in activitatea profesionala, iar ancheta ARACIS, care incepe in aceasta saptamana, imi va demonstra nevinovatia”, a declarat Adrian Maghiar.
Universitatea Oradea a anuntat luni, prin intermediul unui comunicat, ca in cursul zilei rectorul Cornel Antal va emite o decizie prin care atributiile de conducere vor fi incredintate unei persoane din cadrul Facultatii de Medicina si Farmacie, care va avea sarcina ca in perioada urmatoare sa organizeze alegeri partiale pentru functia de decan, ramasa vacanta.

Scandalul de la Universitatea Oradea s-a iscat la sfarsitul saptamanii trecute, ca urmare a declaratiilor facute de fostul decan Mircea Ifrim, care a spus ca au fost eliberarea diplomelor universitare false.
Ancheta privind eliberarea ilegala de diplome vizeaza toate cele 13 institutii de invatamant superior cu profil medical care functioneaza la nivel national, a anuntat, sambata, 15 noiembrie, Ministerul Educatiei. Potrivit ministerului, concluziile rapoartelor rezultate in urma acestor verificari vor duce la implementarea de masuri administrative si legale pentru reglementarea domeniului sistemului de invatamant superior medical din Romania.

Precizarile Ministerului Educatiei vin dupa ce, tot sambata, Realitatea TV a anuntat declansarea anchetei la facultatile de stomatologie din patru universitati, doua de stat si doua private, pentru a se stabili daca au eliberat ilegal diplome unor italieni care figurau ca studenti in Romania, in timp ce ei profesau in Italia. Cele patru facultati, care au doar cursuri de zi, functioneaza in Universitatea "Titu Maiorescu" din Bucuresti si in universitatile din Constanta, Oradea si Arad.

Ancheta a fost declansata in urma unor sesizari primite de la autoritatile de la Roma. Suspiciunile sunt legate de faptul ca mai multi italieni au obtinut diplomele de licenta intr-o perioada in care profesau in Peninsula, ca tehnicieni dentari, astfel ca nu puteau fi in acelasi timp si in Romania, la studii. Potrivit Realitatea TV, care citeaza autoritatile de la Roma, unul din patru medici stomatologi din Italia exercita fraudulos aceasta profesie.

Acesta este al treilea scandal de proportii privind diplomele eliberate ilegal, in Romania, unor cetateni straini. In anul 2000, Ambasada Italiei a atentionat Consiliul National de Evaluare si Acreditare Academica ca 63 de cetateni italieni obtinusera ilegal diplome de licenta, la Facultatea de Medicina din Iasi. Iar in 2006, la Universitatea de Medicina din Oradea, s-a descoperit ca au fost eliberate peste 20 de diplome in specializari care nici macar nu exista in Romania.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.