Astfel, potrivit Asociatiei Nationale de Turism Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC), asociatia a fost interesata de promovarea etichetei ecologice in randul pensiunilor membre, pentru ca pensiunile ANTREC au sanse reale de a indeplini criteriile necesare obtinerii actului, insa pana acum nu s-a reusit nimic in acest sens. "Ne-am lovit de imposibilitatea Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului de a preciza care este valoarea taxei", a declarat, pentru NewsIn, presedintele ANTREC, Cristina Partal.

Criteriile de obtinere a certificatului ecologic sunt foarte stricte. Astfel, operatorii de turism care doresc sa detina certificat ecologic trebuie sa intruneasca nu mai putin de 37 criterii obligatorii, la acestea adaugandu-se alte 47 de criterii optionale.

Conform legii care reglementeaza activitatea in acest domeniu, criteriile sunt folosite pentru a limita impactul asupra mediului in cele trei etape ale ciclului de viata al serviciului, achizitionare, prestarea serviciului, deseuri. Astfel, acestea promoveaza cu precadere reducerea consumului de energie, a consumului de apa, a cantitatii de deseuri generate, favorizarea utilizarii resurselor regenerabile si a substantelor mai putin daunatoare mediului, precum si promovarea comunicarii si educatiei in domeniul protectiei mediului.

Unul dintre criteriile impuse de lege consta in faptul ca cel putin 22% din energia electrica utilizata in unitatea de cazare respectiva trebuie sa provina din surse de energie regenerabile.

De asemenea, un alt criteriu pe care solicitantul certificatului ecologic trebuie sa-l indeplineasca este ca debitul de apa la robinete si dusuri nu trebuie sa depaseasca 12 litri/minut, iar toata apa reziduala trebuie tratata.