Presa de ieri anunta ca atacantul roman Adrian Mutu, suspendat sapte luni de Federatia Engleza de Fotbal pentru ca a consumat substante interzise, a solicitat sa fie consiliat de Tony Adams la clinica de reabilitare Sporting Chance. Medicii specialisti romani care se ocupa de consiliere antidrog spun ca recuperarea in urma consumului de cocaina este foarte dificila.

"Dependenta de cocaina este una dintre cel mai grave dependente si uneori este nevoie de 7-8 ani de terapie pentru ca pacientul sa revina la normalitate. in cazul unui consumator ocazional de cocaina, perioada de recuperare este de circa doi ani", ne-a declarat dr. Teodora Ciolompea, de la Directia de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti. Pentru recuperare, trebuie urmati mai multi pasi. "Mai intai se face o evaluare a starii pacientului: un examen medical general, o evaluare psihiatrica si una psihologica. Apoi se face o evaluare a contextului social al celui dependent - anturaj, obiceiuri.

Dupa analizarea acestui tablou se decide care este cel mai bun tip de terapie. Poate fi pshio-terapie combinata cu o terapie medicamentoasa", mai spune dr. Teodora Ciolompea. "Cocaina afecteaza in mod diferit creierul, fata de heroina. Daca heroina provoaca stari de somnolenta si izolare, cocaina iti creeaza o stare de euforie, simti ca ai energie, ca esti cel mai bun. Din aceasta cauza este mult mai periculoasa. Creierul se obisnuieste repede cu aceasta stare si iti vine foarte greu sa renunti", considera dr. Teodora Ciolompea. Spre deosebire de heroina, care este mai ieftina, o doza de cocaina ajunge sa coste chiar si 100 de euro.

Astfel ca dependentii de cocaina provin din categoriile sociale privilegiate. in cazul acestora, recuperarea se face mult mai greu. "Cei care consuma acest drog au o anumita educatie, isi pot permite orice si este foarte greu sa-i inveti cu anumite restrictii. Se plictisesc repede si este nevoie de o echipa intreaga de medici. Uneori se aplica si sedinte de masaj sau reflexoterapie. Dependentii trebuie invatati sa se autocontroleze, sa-si rezolve problemele de viata in alt mod decat consumand droguri", a adaugat dr. Teodora Ciolompea.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.