Un bucurestean de 57 de ani a reusit sa fenteze politia timp de 21 de ani, timp in care, sub identitati false, a comis o puzderie de fapte penale prin care, spun procurorii, a adus prejudicii de peste 3 milioane de lei att statului, ct si celor cu care a facut afaceri.

Liviu Florin Mara a fost trimis in judecata de procurorii constanteni pentru nu mai putin de 14 capete de acuzare, de la inselaciune la fals material, fals privind identitatea, ascunderea unor bunuri, declaratii inexacte, omisiunea evidentierii in actele contabile a unor cheltuieli.

In 1987, Liviu Florin Mara a fost condamnat la 20 de ani de inchisoare de catre magistratii Tribunalului Bucuresti pentru comiterea infractiunii de delapidare. Politistii nu l-au gasit insa pentru a-l incarcera, deoarece Mara s-a priceput sa-si fabrice identitati false. S-a tot ascuns sub diferite nume pâna când pedeapsa s-a prescris. In 2004, Sectia I Penala a Tribunalului Bucuresti emitea sentinta nr. 118/29.01.2004, prin care constata ca a intervenit prescriptia executarii pedepsei, asa incât Mara s-a trezit absolvit de vina. Nu putea insa sa actioneze sub reala lui identitate, asa ca a „devenit” Vasile Gavriluta, fiul lui Pavel si Leana, nascut la Fetesti, in Ialomita, si domiciliat la Calarasi. Procurorii nu au reusit sa descopere cine l-a ajutat pe Mara sa-si fabrice o carte de identitate cu datele lui Gavriluta, dar cu fotografia sa. Sub noua identitate, barbatul a reusit, in fine, sa actioneze: si-a infiintat o societate – SC Superintermed SRL Constanta, al carei obiect de activitate era intermedierea comertului cu ridicata, apoi a inceput afacerile.

Nu era insa suficient, asa ca si-a mai fabricat o identitate, prin aceeasi modalitate, devenind astfel si Alexandru Stamate. Sub noul nume a preluat partile sociale ale societatii SC Serco Proiect SRL, devenind astfel asociat unic si administrator al firmei careia i-a schimbat numele in SC Walter Grup SRL, apoi, dupa un scenariu identic, a preluat firma SC Schnell SRL, de data aceasta sub numele de Gheorghe Radu, din Calarasi. Apoi, a inceput afacerile: intermedia afaceri cu cereale, cumpara de la producatori apoi vindea, banii retragându-i insa din conturi, cu titlu de plati pentru achizitii sau catre persoane fizice. In acel moment, a intrat in atentia Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, ai carei functionari au constatat diferente majore intre rulajul din banci si sumele declarate la autoritatile fiscale. Intre 2005-2006, SC Schnell a incasat suma totala de 1.438.397 lei, in timp ce in bilanturile contabile erau declarati doar 924.220 lei. ONPCSB a sesizat atunci Parchetul de pe lânga Tribunalul Constanta, pentru ca procurorii sa finalizeze cercetarile. Odata deschis dosarul de la Parchet, procurorii au descoperit si cu ce s-a ocupat Mara sub celelalte identitati.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.