Criminalitatea informatica reprezinta un fenomen in crestere, care afecteaza in mod clar imaginea Romaniei peste hotare, numai in primele 6 luni ale anului fiind cercetate 318 persoane pentru comiterea a 639 de infractiuni informatice constatate, a declarat, joi, directorul DCCI, Virgil Spiridon.

"Conform statisticilor, se poate constata un trend crescator in privinta infractiunilor legate de criminalitatea informatica, dar si a persoanelor cercetate: de la 419 infractiuni si 345 de persoane cercetate in 2005, la 831 de infractiuni in 2006, la 1276, in anul 2007, pana la 639, in primele sase luni ale anului 2008", a afirmat directorul Directiei de Combatere a Criminalitatii Informatice din cadrul IGPR, Virgil Spiridon, in cadrul unei conferinte de presa sustinuta cu ocazia prezentarii noii strategii manageriale in domeniul prevenirii si combaterii criminalitatii informatice.

Totodata, pe tipuri de infractiuni constatate in primele 6 luni ale anului au fost identificate 305 infractiuni comise cu carti de credit, 222 de fraude informatice, 8 infractiuni de pornografie infantila prin internet si 104 de alte infractiuni, informeaza NewsIn.

In opinia lui Spiridon, in ultima perioada, se constata o reorientare a grupurilor criminale care, in trecut, se ocupau cu alt tip de infractiuni catre fraudele informatice, deoarece le considera mult mai atractive si pot produce mai multi bani mult mai rapid si intr-un mod mult mai simplu. "Printre motivele pentru care aceste grupari s-au reorientat se afla veniturile foarte mari obtinute in timp scurt, dar si caracterul transnational al acestui gen de infractiuni, prin faptul ca pot comite o parte din infractiunile dn Romania si nu numai", spune Spiridon.

In acest sens, autoritatile romane au inregistrat, in anul 2008, 679 de solicitari de cooperare si schimb de informatii de la structuri din strainatate, in ceea ce priveste activitati infractionale in care sunt implicati cetateni straini. Totodata, Virgil Spiridon a amintit de colaborarea din cadrul task force pe care Romania o desfasoara cu FBI in cadrul unor actiuni de interes comun pentru ambele state.

Potrivit lui Spiridon, judetele in care se inregistreaza activitate infractionala ridicata in domeniul cartilor de credit cat si al fraudelor informatice sunt Constanta, Dolj, Arges, Caras-Severin, Timis, Bacau dar si Municipiul Bucuresti. "Toate aceste judete actioneaza pe tari, fiind vizate state precum Marea Britanie, Italia, Franta, Spania sau SUA. Aceste tari reprezinta o atractie pentru cei care comit infractiuni informatice", a precizat seful DCCI.

De asemenea, Spiridon a mentionat ca autoritatile se confrunta cu o crestere semnificativa a numarului de bancomate care au fost compromise, dar si cu o inmultire a numarului atacurilor indreptate impotriva bancilor. "Aceste cresteri au ca motivatie faptul ca piata romaneasca a cartilor de credit si a serviciilor de internet banking a devenit atractiva", explica Spiridon.

In ceea ce priveste modurile de operare folosite de infractori, Virgil Spiridon a amintit de "skimming" si "phishing". "Ca moduri de operare avem skiming-ul, care consta in copierea informatiilor de pe benzi magnetice si a codurilor PIN si instalarea de diverse dispozitive la bancomate si phishing-ul, care consta in copierea paginilor unor institutii si trimiterea unor solicitari catre clienti in care li se cer informatii confidentiale", mai spune Spiridon.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.