Alpinistul Tulit Zsombor a declarat astazi corespondentului NewsIn, ca este prima sa expeditie in Himalaya si ca va fi insotit de Ruszuly Eva, o actrita care, desi are in palmares varfuri mai mici, va incerca alaturi de el sa atinga varful din Himalaya. “Programul nostru – Ardelenii pe varfuri – isi propune tocmai sa aduca oameni fara foarte multa experienta, ca sa demonstram ca nimeni nu se naste alpinist, ci cu perseverenta se poate cuceri orice varf”, a spus Tulit.

Cei doi alpinisti mai asteapta doua autorizatii, una din partea guvernului chinez, iar alta privind permisiunea de a intra in Parcul National. Expeditia va dura o luna si jumatate si va costa in jur de 20.000 de euro, o parte din bani fiind alocati prin consiliile judetene din Covasna si Harghita.

Una dintre provocarile acestui traseu va fi coborarea de pe munte pe schiuri, capitol la care Tulit detine recordul national de la 6.500 de metri.

Tulit Zsombor a participat, in urma cu cinci ani, impreuna cu un alt alpinist, Szasz Mihaly, la cucerirea unui varf de 6.150 de metri in muntii Pamir, unde au stabilit un nou record national si european prin escaladarea pe schiuri. In anul 2004, Tulit a mai facut parte dintr-un echipaj care a realizat o expeditie pe schiuri in cel mai inalt varf din Alaska, McKinley, inalt de 6.194 de metri, iar la inceputul acestui an a reusit alaturi de alti alpinisti sa escaladeze varful Aconcagua (6.962 m), din Argentina.