Proprietatile mostenite de la vechiul regim comunist vor fi supuse licitatiei publice in viitorul apropiat

RA-APPS va vinde, prin licitatie publica, activele care nu ii aduc profit si pe care nu le mai poate intretine. Printre ele se numara si proprietati neobisnuite, mostenite de regie de la fostele gospodarii de partid: terenuri de vanatoare si ferme de iepuri, care vor fi scoase la licitatie alaturi de o serie de hoteluri de pe litoral si din Capitala.

Regia se va reorganiza conform unei hotarari a guvernului din februarie si va cauta sa scape de activele care nu mai sunt rentabile si a caror intretinere este costisitoare. De asemenea, RA-APPS a stabilit norme stricte pentru cazarea demnitarilor in locuinte de protocol si de serviciu si are procese cu fosti demnitari care nu parasesc locuintele dobandite cand erau la putere. Cei care ne conduc nu mai beneficiaza de case de protocol sau de serviciu decat pe durata mandatului si nu le pot cumpara.

RA-APPS vinde hoteluri, terenuri si ferme

Din 900 de active, regia va pastra 200, restul urmand sa fie scos la vanzare prin licitatie publica. Printre acestea, proprietati mai exotice neobisnuite, ramase mostenire din perioada comunista. De exemplu, regia va scoate la vanzare terenuri de vanatoare sau ferme de iepuri care apartineau patrimoniului de partid.

De altfel, multe dintre acestea nu au fost renovate si nici utilate. Vor fi vandute si hotelurile de pe litoralul Marii Negre pe care regia nu le poate intretine si nici utiliza in scop comercial.
In Bucuresti, RA-APPS doreste sa rezolve situatia unor proprietati importante, precum Hotelul Triumf de pe Kiseleff sau Clubul Dacia din Floreasca.

Vila Lac II - „vanata" de presedintie

Fostele vile ale lui Nicolae Ceausescu, precum cea de la Neptun, raman insa in administrarea regiei, ca imobile de protocol. Conform legii, doar patru oameni in stat pot beneficia de locuinte de protocol, ca resedinte oficiale: seful statului, primul-ministru si presedintii celor doua Camere. Dintre ei, doar presedintele Traian Basescu si presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, locuiesc in locuinte de protocol. Traian Basescu locuieste la Vila Lac II, pe care a ales-o din mai multe oferte.

Potrivit unor experti ai regiei, Vila Lac II ar putea ramane resedinta oficiala a institutiei prezidentiale. O asemenea locuinta trebuie sa fie adecvata cerintelor functiei prezidentiale, sa corespunda exigentelor privind eventuale primiri oficiale, sa aiba mult spatiu si mai multe intrari.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.