3.626 miliarde de lei au primit anul trecut liberalii lui Tariceanu si Stolojan ca donatii de la diferite societati comerciale conform datelor publicate in "Monitorul Oficial". Ce nu specifica lista donatiilor PNL si nici mandatarul desemnat de catre acestia este faptul ca peste un miliard de lei cade sub incidenta prevederilor Legii privind finantarea partidelor politice referitoare la interdictia acceptarii de catre partide a contributiilor de la firme cu datorii la bugetul de stat si la bugetul asigurarilor sociale de stat.

Or, Tofan Group, societate la care fostul lider Theodor Stolojan a fost director, are datorii de zeci de miliarde de lei la cele doua bugete fara a se mai lua in calcul faptul ca alte miliarde asteapta sa fie varsate de catre cele doua firme in fondurile de asigurari de sanatate si somaj. Spre deosebire de Basescu, Boc, Iliescu sau Nastase care au donat doar praful de pe toba la pusculita formatiunilor politice pe care le pastoresc, atat Stolajan, cat si Tariceanu au contribuit cu cate 150 de milioane la fondurile liberale.

Daca social-democratii ar trebui sa verse la buget circa 10 miliarde din totalul de 55 primite ca donatii pe anul 2004 din cauza problemelor fiscale cu care se confrunta zeci de donatori, firme si societati cu datorii la stat, liberalii, mai modesti, au acceptat donatii ilegale de la doar doua societati - Tofan Group, pastorita in trecut de Theodor Stolojan, si SC Tehnoutilaj SA, firma primarului si patronului de fotbal de sub Pietricica, Gheorghe Stefan, alias Pinalti.

In timp ce brasovenii de la Tohan figureaza in catastiful liberal cu 150 milioane de lei donate, la Ministerul Finantelor aceeasi societate apare cu peste 90 miliarde de lei, obligatii restante la bugetul de stat pana la data de 31 decembrie 2004, si 7,59 miliarde la bugetul asigurarilor sociale de stat. De mentionat ca aceste sume nu sunt singurele datorate de Tohan Group statului roman, aceasta avand de onorat 6,98 miliarde la bugetul de asigurari pentru somaj, ca angajator, si 3,5 miliarde la bugetul asigurarilor de sanatate.

Chiar daca nu figureaza cu datorii la asigurarile sociale, firma lui Pinalti datoreaza si ea 118 miliarde la bugetul de stat, in timp ce 4,8 miliarde reprezinta restantele la fondul de somaj. Pentru a-si asigura bunele oficii ale patronilor liberali si foarte probabil o pasuire de la plata acestor datorii, patronul echipei de fotbal de sub Pietricica a donat pe numele SC Tehnoutilaj SA 883 de milioane, la care s-au mai adaugat alte 416 milioane ce figureaza in scriptele PNL in dreptul numelui sau si al sotiei sale, Georgiana.

Banuti grei pentru functii

La nivelul liberalilor consacrati in functii de conducere sau de alesi parlamentari, cifra de 150 milioane reprezinta o constanta, aceasta suma fiind varsata la trezoreria de partid atat de Stolojan si Tariceanu, cat si de alti liberali precum Crin Antonescu, actualul ministru al sanatatii, Mircea Cinteza, Mircea Ciopraga, Mircea Cosea, senatorii Teodor Melescanu, Nicolae Vlad Popa si Norica Nicolai, purtatorul de cuvant al partidului, Eugen Nicolaescu, sau fosta consiliera personala a lui Stolojan, Raluca Tatarcan, actualmente deputat PNL. De altfel, aceasta mai figureaza, cu numele de casatorie, Tarcan, cu o alta donatie, la nivelul filialei PNL Sibiu, de 270 milioane de lei.

Altii, fosti prefecti sau primari de municipii, si-au asigurat un loc caldut pe la ministere sau prin Camerele parlamentare, bagand adanc mana in buzunar si scotand-o doldora cu sute de milioane. Astfel, in contul a 300 de milioane, afaceristul Basgan Ion a devenit senator, in timp ce fostul primar al Ploiestiului, Victor Horia Toma, a devenit deputat, dar a facut "cinste" cu 462 de milioane la partid. "Petrolistul" Dinu Patriciu a contribuit la randul sau cu 437 de milioane, alte 461 de milioane fiind acordate de omul sau de incredere, Nicolae Alexandru, in timp ce "junele" Boureanu vine din urma cu 321 de batrane. Campionul donatiilor pare a fi insa un anume Semcu Adrian, cu "doar" 536 milioane de lei.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.