Cristian Diaconescu a explicat, de fata cu Jonathan Scheele, ca aceasta clauza a fost "agreata" de Puterea de la Bucuresti * Motivul dat de Diaconescu: pentru a se cunoaste punctual ce avem de facut in materie de reforma in Justitie, "decat sa discutam vag, difuz"

La sediul Grupului pentru Dialog Social a avut loc, ieri, o intalnire cu personalitati direct legate de strategia de reforma in Justitie, pornindu-se de la "uriasa rezistenta la dialogul cu Ministerul Justitiei pe aceasta tema" si facilitarea unui astfel de dialog.

La dezbateri au participat Jonathan Scheele, sef al Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, ministrul Justitiei Monica Macovei, adjunctul procurorului general al Romaniei, Gabriela Ghita, procurorul sef Vasile Draghici de la PNA, ex-ministrul Justitiei Cristian Diaconescu, presedintele Baroului de avocati Bucuresti, Cristian Iordanescu, Paul Florea, ex-presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie si altii. Mediator a fost comentatorul politic Rodica Culcer. Pe parcursul a trei ore, au fost puse in scena tot felul de abordari ale problemelor din Justitie, unele interesante, altele sterile si cateva de notorietate. S-a vorbit mult, in conditiile in care Guvernul si-a spus cuvantul cu privire la aceasta strategie, a adoptat-o si a acordat sprijin total persoanei din executiv care conduce Justitia la acest moment.

"Cu PNA, in clipa de fata nu suntem in dialog"

Ministrul Justitiei Monica Macovei a debutat cu afirmatia: "Nu vreau sa spun ca exista coruptie generalizata, dar exista coruptie in aroape toate domeniile din tara". Dupa care s-a legat de plangerea pe care a facut-o la Parchetul Inaltei Curti cu privire la verificarile pe modul de instrumentare a dosarului "Cocaina" si a spus ca, mai tarziu, au aparut in ZIUA articole despre dosare instrumentate in trecut si s-a gandit sa procedeze la fel, dar s-a trezit cu un telefon in care i s-a pus: "Daca o sa faceti la fel, noi nu mai lucram".

Nimic mai mult. Intrucat s-a discutat daca au existat procurori care au fost sechestrati intr-o camera si pusi sa semneze vreun protest, adjunctul procurorului general al Romaniei, Gabriela Ghita a intervenit, subliniind ca nu a existat asa ceva. Dupa aceea, Macovei a mentionat totusi ca nu a vazut nici o lista cu nume de procurori de la Parchetul Inaltei Curti care sa fi protestat la Presedintie, dar a afirmat ca reactia unora a fost ilara si a continuat despre institutia condusa de Ioan Amarie: "Cu PNA, in clipa de fata nu suntem in dialog. Cu domnul Botos discut despre chestiuni uzuale". Seful MJ a aratat ca PICCJ nu a reactionat cu vreun comentariu la Consiliul Superior al Magistraturii pe tema Raportului Freedom House, dar PNA, da, spunand ca ar fi vorba de o "atitudine personala".

Unii "conduc dupa cum gandesc"

Presedintele SAR, Alina Mungiu, a atentionat ca in toate institutiile care tin de Justitie exista oameni care "conduc dupa cum gandesc", ca exista tendinte si ca unii sefi au interes personal sa ia o anumita pozitie, motiv pentru care ar trebui ca totul sa fie "gandit psihologic". Mungiu a pus in discutie subiectul stenogramelor PSD, iar procurorul sef Vasile Draghici a explicat ca din luna ianuarie se lucreaza la PNA la acest caz. Nu a vrut sa spuna si in ce stadiu se afla cercetarile, in conditiile in care asistenta a reprosat ca nu a fost audiata nici o persoana care apare in acest stenograme, din fostul Executiv. Mungiu a spus ca, in acest caz, fostul ministru Stanoiu nu putea sa aiba acces la dosarele despre care se vorbea in stenograme, fara sa aiba legatura directa cu sefii Parchetelor si ca, in momentul scandalului, ar fi trebuit ca acesti sefi sa se autosuspende din functii pana la lamurirea juridica a cazului.

Comunicare defectuoasa

Procurorul sef PNA Vasile Draghici a reclamat faptul ca Ministerul Justitiei trebuia sa trimita raportul FH oficial la PNA si nu pe site, asa cum s-a procedat si a spus: "Nu transpare din nici un document al PNA ca institutia respinge ideea de reforma". Macovei a replicat imediat: "Nu CSM face strategia de reforma a Justitiei si nici PNA, ci Ministerul Justitiei, Guvernul, si a fost adoptata si asta este! In situatia in care strategiile le face Guvernul Romaniei, cu cine dialogati?"

Intrucat a fost permanent pus la punct in privinta ineficientei PNA, Draghici a incercat sa explice ca eficienta nu este stipulata in vreo lege, dar ea trebuie sa fie privita in ansamblul actiunii penale, de la declansarea ei si pana la finalul din instanta, si nu sectorial, iar PNA aplica legile care sunt adoptate si nimic mai mult. "Vrem cauze vizibile", a spus Macovei. Draghici a raspuns: "Vedeti un alt mecanism de prezentare".

UE n-are inca o parere despre strategia anticoruptie
A venit randul lui Jonathan Scheele: "Nu avem inca o parere despre strategia anticoruptie (...) E prea devreme si nu ar fi corect sa avem o parere", a spus Scheele. Dupa care a subliniat ca Romania si-a indeplinit misiunea in momentul in care a trebuit sa depuna documentatia, dar ramane ca cele scrise sa fie si implementate in materie de aderare la Uniunea Europeana. Scheele a afirmat ca reforma in Justitie "va dura mai mult timp". Legat de acest subiect, fostul ministru al Justitiei Cristian Diaconescu a subliniat ca "clauza de salvgardare reprezinta un program pe o perioada de timp" si ca a fost legata de un moment politic", iar lichidarea Capitolului 24-Justitie, Administratie si Interne - este si domnul Scheele de fata cand spun asta - a fost in special politica. Aveam doua variante: trebuia sa demonstrezi ca exista vointa politica si ca masurile declarative isi vor gasi si utilitatea in practica". Conform lui Diaconescu, clauza de salvgardare nu a fost impusa, ci agreata, pentru ca "este mai bine sa ai unu-doua, unsprezece criterii clare, decat sa discutam vag, difuz, despre ce ai de facut".

El a aratat ca nu s-a bagat, ca ministru, in alte probleme ale institutiilor statului cum ar fi parchetele, decat strict administrative, fapt care i-a fost reprosat de cateva voci ale celorlalti invitati. Diaconescu a incheiat, afirmand ca "exista anumite zone si persoane lasate vesnic in penumbra, dar daca iesim acum pe culoar le discutam cu obiectivitate (...) Sunt zone de interes economic care scapa organelor de control judecatoresc, dar nu ministrul Justitiei trebuie sa se ocupe de asa ceva. Competentele administrative ale ministrului sunt foarte clare!"

"La noi n-a mers"

Fostul presedinte al Curtii Supreme, Paul Florea, a sustinut ca in alte tari politia, carabinierii, se supun procurorilor, ca nu se poate ca in Romania sa existe doua parchete generale si ca i s-a atras atentia de catre straini, inaintea crearii PNA, cu cuvintele: "La noi n-a mers!". Presedintele Baroului Bucuresti, Iordanescu a subliniat ca "in avocatura ne facem curatenie singuri" si ca ar trebui sa dea afara aproape 1500 de avocati din barou. Presedintele AMR, Viorica Costiniu a adaugat ca asociatia magistratilor va monitoriza aplicarea strategiei "si vom taxa acele neajunsuri si lipsuri la Bruxelles. Dupa care, a intrebat de ce se continua politica de discriminare in interiorul sistemului si a criticat PNA, afirmand ca "e clar ca e o institutie creata politic si coordonata politic". Costiniu a declarat ca PNA trebuie sa fie o structura inauntrul structurii Ministerului Public, iar acel 40% spor este o mita legalizata".

Toate aceste discutii pe tema reformei Justitiei au fost intrerupte de doua ori de o persoana de sex feminin care incerca sa explice ca ea este regina Romaniei si ca vrea sa spuna ceva in legatura cu reforma. In cele din urma, s-a reusit neutralizarea persoanei necunoscute prin scoaterea acesteia din sala.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.