Un articol aparut in ultimul numar al revistei americane "Newsweek" se concentreaza asupra presedintelui Traian Basescu, "un nou tip de lider roman, gata sa ia in piept confruntarile de orice fel". Curajos, nonconformist, hotarat, fostul primar al Bucurestiului are o misiune foarte grea, cred semnatarii articolului, Andrei Postelnicu si Michael Meyer, aceea de a aduce o "Romanie sovaielnica", "confruntata cu mari probleme", in Uniunea Europeana la data stabilita, 1 ianuarie 2007. "Economia tarii e un dezastru. Justitia si drepturile omului nu respecta nici un fel de standarde. Coruptia e galopanta (...) Nu-i de mirare ca eurofunctionarii din Bruxelles se intreaba daca Romania va putea respecta termenul de aderare sau ar trebui amanata cu un an data primirii in Uniune".

"Depinde de Basescu sa schimbe toate acestea", cred autorii articolului. Asa cum a promis in campanie, presedintele Romaniei pare pregatit "sa faca un nou tip de politica in Romania". Faptul ca a numit un guvern tanar, cu "oameni imaculati politic numiti in posturi-cheie": un "istoric educat la Oxford, in varsta de 36 de ani", ca ministru de Externe, un ministru al Justitiei de 44 de ani, un ministru al Finantelor de 40 de ani, este considerat cat se poate de incurajator. "Ne intrebam ce se va intampla (unii spun cand) daca Basescu nu reuseste sa corespunda uriaselor sperante pe care le-a inspirat in ultimele luni", scriu jurnalistii de la "Newsweek", incheind apoteotic: "Timpul o va decide, insa cel putin un lucru poate fi spus cu certitudine: Basescu va face tot ce-i va sta in putinta sa reuseasca".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.