Liderul grupului liberal din Camera Deputatilor, Crin Antonescu, a declarat sambata, la Brasov, ca Partidul National Liberal (PNL) are tot interesul si face tot ce poate ca Legea Lustratiei sa fie votata cat mai repede.

In opinia liderului liberal, 10% dintre parlamentari vor fi afectati de Legea Lustratiei. "Cred ca vor fi probleme cum au fost si in Senat si, dincolo de partidele care nu sustin asa ceva, cum ar fi PRM, care a declarat acest lucru mai demult, dar si o parte din PSD, eu cred ca daca angajamentele Coalitiei se mentin, si contez in principal de sprijunul PD", a declarat Crin Antonescu.

Liderul grupului liberal din Camera Deputatilor a participat sambata la Brasov la Conferintele "Alexandru Paleologu" ale Cluburilor Studentesti Liberale, cu tema "Lustratia: Politica, Presa si Societate". Legea lustratiei, initiata de parlamentarii Mona Musca, Adrian Cioroianu si Viorel Oancea, prevede ca cei care au facut parte din structurile de conducere ale regimului comunist nu pot ocupa functii publice importante. Ideea unei legi anti-nomenclatura are la baza Punctul 8 al Proclamatiei de la Timisoara. Aceasta lege interzice, timp de 10 ani de la data intrarii in vigoare, fostilor activisti PCR sa candideze pentru functii publice in administratia prezidentiala, in Parlament, in administratia publica centrala, judeteana sau locala.

De asemenea, cei care au lucrat in fosta Securitate, fie si doar ca informatori, nu ar putea ocupa functii in magistratura. Initiativa legislativa a starnit dispute aprinse, la inceputul lunii martie 2006, cand a fost luata in discutie de senatorii din Comisia Juridica. Discutiile pe aceasta tema au fost de nenumarate ori amanate, in ultimii 16 ani, pentru ca ar fi pus in pericol functiile unor inalti demnitari. Legea lustratiei nu ar fi o noutate deoarece Cehia, Polonia si Ungaria au adoptat o astfel de lege.

Adoptarea acestei legi ne asigura ca oamenii cu formatie de activist comunist, care au facut parte din organele de represiune care au instrumentat cazuri politice, nu mai pot adaposti anumite persoane care nu vor sa accepte ca situatiile de abuz legalizat de dinaintea Revolutiei nu mai sunt posibile. In Punctul 8 precizeaza: "Activistii au fost acei oameni care si-au abandonat profesiile lor pentru a sluji Partidul Comunist si a beneficia de privilegiile deosebite oferite de acesta."


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.