Mircea Dinescu este cauza ultimului "scandal de week-end" din interiorul Aliantei D.A. Dupa reteta des folosita, liderii PNL si PD au plecat la finele saptamanii la evenimente din tara, ocazie cu care si-au atacat partenerii de Alianta. Prezent la Timisoara, alaturi de Tariceanu si de alti lideri liberali, la o dezbatere pe tema reformei morale a clasei politice, Mircea Dinescu a citit un pamflet virulent la adresa presedintelui Traian Basescu.

"E o contradictie uriasa si care nu a fost observata de nimeni, sau poate ca a fost intre Legea lustratiei si raportul stiintific pe care il asteapta Traian Basescu de la o comisie. Or, e absolut ridicol sa vorbesti despre Legea lustratiei intr-o tara in care presedintele mai asteapta inca vesti din alta parte sa vada ce a fost cu comunismul", si-a inceput Dinescu discursul inainte de a citi pamfletul intitulat "O replica a scolii de la Paltinis".

Despartirea de Basescu

Basescu este acuzat ca isi trateaza angoasele in compania "terapeutilor" Gigi Becali si Mitica Dragomir. Dinescu a afirmat ca actualul presedinte nu va avea, la urmatoarele alegeri prezidentiale, un contracandidat care "sa stea atat de teapan cu capul pe bara sau care sa scuipe cojile de seminte de bostan prin strungareata cu atata profesionalism ca intemeietorul scolii filosofice de pe stadionul Ghencea, adica Traian Basescu, care-i soarbe acum din priviri pe Gigi si pe nea Mitica, precum odinioara antrenorul Constantin Noica pe atacantii Plesu si Liiceanu de la FC Heidegger".

Dinescu a incheiat fulminant, spunand ca "daca lui Constantin Noica nu i-a fost rusine sa scrie un eseu despre despartirea de Goethe, mie mi-e cu atat mai putin sa scriu un eseu care se cheama 'Despartirea de Basescu>>".

Pamfletarul a fost aplaudat indelung chiar de premier si de ceilalti lideri PNL, ce pareau vizibil amuzati. Asta nu i-a impiedicat ca la finele reuniunii sa adreseze un nou apel la solidaritate in interiorul Aliantei.

Motocicleta lui Tariceanu

Prea putin pentru a calma spiritele. Cutia Pandorei a fost deschisa, zilele trecute fiind marcate de declaratii in care democratii si liberalii s-au acuzat reciproc de nerecunostinta fata de serviciile facute. Primul a fost presedintele PD, Emil Boc, ce a participat la conferinta judeteana a organizatiei democrate din Mures, conferinta la care PNL nu a trimis nici un reprezentant. "Nu cred ca este moral si corect sa incurajezi acest pamflet, cu critici jignitoare la adresa lui Traian Basescu si implicit impotriva PD. Fara Basescu, PNL era in opozitie.

Faptul ca acest pamflet jignitor la adresa presedintelui Basescu a fost aplaudat si sustinut la scena deschisa de liderii PNL nu credem ca a fost un accident, ci o actiune regizata", a spus Boc, ce i-a indemnat pe liberali sa renunte la demagogie.
Imediat, vicepresedintele Ioan Oltean a pus si el gaz pe foc: "Traian Basescu a facut ca astazi Calin Popescu Tariceanu sa calareasca un guvern, si nu o motocicleta", declaratie ce a starnit aplauze furtunoase.

In replica, senatorul Puiu Hasotti a declarat ca i se pare de neinteles reactia PD din moment ce pamfletul lui Dinescu l-a vizat doar pe Basescu. Secretarul general al PNL, Dan Motreanu, a reactionat la fel.

"Mircea Dinescu este acelasi ca pe vremea cand il apara pe Traian Basescu si bloca in CNSAS incercarile de santaj politic ale PSD in legatura cu dosarul de la Securitate al fostului lider democrat", a apreciat Motreanu. Dupa cum era de asteptat, inepuizabilul Ludovic Orban a dus vehementa declaratiilor la apogeu. "Umorul este sinonim cu inteligenta. Cine isi pierde simtul umorului risca sa-si piarda si inteligenta, iar daca isi pierde inteligenta risca sa-si piarda si ratiunea si bunul-simt. Prefer pentru PNL sa rada si sa aplaude discursurile lui Mircea Dinescu, Stelian Tanase si ale altor intelectuali de marca decat sa manance seminte la meciuri sau sa petreaca nopti la sprit cu Gigi Becali sau cu alte personaje de o asemenea talie", a spus Orban.

Dinescu: "Plesu a fost injurat de Basescu"

Pamfletul buclucas a provocat un alt schimb de replici intre autorul sau si fosta consiliera a presedintelui Basescu, Elena Udrea. "Un om platit de Patriciu nu stiu cata incredere poate sa-mi inspire mie si celor care stiu exact pe ce se bazeaza atitudinea dansului", a spus Udrea despre Dinescu. Aceasta a mai apreciat ca reactia liberalilor prezenti arata "un fel de neputinta politica" a PNL. Dinescu nu a ramas dator: "Daca critici pe cineva, inseamna ca esti platit. Pe vremea comunismului, cand il criticam pe Ceausescu, eram platit de KGB. Acum, daca il injur pe Basescu, sunt platit de Patriciu. Astia au gandire de mafioti, si Udrea, si Basescu".

Dinescu a reamintit ca i-a facut actualului presedinte campanie electorala si pentru asta nu l-a platit nimeni. Poetul a afirmat ca ruptura sa de Basescu se datoreaza modului in care Andrei Plesu a parasit echipa consilierilor prezidentiali.
Conform spuselor sale, Plesu a renuntat nu din cauza problemelor de sanatate, ci datorita unui conflict verbal cu Traian Basescu.

"Eu m-am suparat definitiv pe Basescu atunci cand a plecat Plesu. Iar Plesu a plecat, dupa ce Basescu l-a injurat, intr-o noapte de ebrietate", a explicat Dinescu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.