Fostul aliat al PUR, Partidul Social Democrat, cel care a tras in Parlament formatiunea lui Dan Voiculescu, priveste cu uimire inca spre miscarea facuta de PUR, care s-a aliat la guvernare cu Alianta PNL-PD, ceea ce in opinia majoritatii pesedistilor echivaleaza cu o tradare. Opinia dominanta in PSD este ca, daca ar avea loc alegeri anticipate, atunci PUR ar trebui sa mearga separat, pentru a se confrunta cu electoratul propriu.

Adevarul este ca membrii PSD nu pot uita ca PUR a ocupat locurile eligibile cuvenite activistilor proprii, dar pe care PUR le-a primit in schimbul promovarii unei imagini bune pentru PSD la postul de televiziune al presedintelui PUR. Titus Corlateanu, purtator de cuvant al PSD, a spus ieri ca, in opinia sa, PUR nu ar mai avea ce sa caute intr-o alianta cu PSD dupa experienta avuta la recentele alegeri. Corlateanu crede ca, si in cazul in care ar trebui sa se apeleze la PUR pentru a se forma o majoritate stabila, ar fi nevoie de un protocol extrem de strict, care sa nu poata fi incalcat, asa cum s-a intamplat cu ultima intelegere dintre cele doua formatiuni.

Viorel Hrebenciuc are o opinie contrara, exprimata in stilul sau caracteristic: "N-as putea sa spun de pe acum daca am face acest lucru. Ar fi in functie de momentul respectiv. Trebuie sa avem deschidere in continuare". Un alt reprezentant al PSD, Doru Ioan Taracila, afirma ca PUR nu si-ar mai gasi locul langa PSD, pentru ca in opinia sa "fiecare partid trebuie sa se confrunte in alegeri cu propriul electorat. Fiecare sa-si cunoasca electoratul propriu, iar aliantele trebuie facute dupa alegeri". Taracila nu poate ierta PUR-ului faptul ca, dupa ce a primit mai multe locuri in conducerea Senatului decat PSD, a intors spatele si a doua zi a inceput negocierile pentru a intra la guvernare. Sociologul pesedist Vasile Dancu este si el de parere ca de-acum inainte fiecare partid politic trebuie sa mearga singur in alegeri. El ne-a declarat ca nu crede ca la alegerile urmatoare, oricand ar fi ele, vreun partid va mai merge pe listele altui partid. "Cred ca participarea unui partid pe listele altuia in alegeri duce la o disolutie a solidaritatii interne. Am vazut faptul ca la noi contractele politice rezista foarte putin in fata conjuncturilor. Partidele mici ar trebui sa aiba un rol important in sistemele democratice, dar problema este ca la noi ele se aliaza conjunctural. Intr-o lume normala, partidele nu se aliaza cu oricine.

Exista aliati traditionali, uniti de ideologie. In Romania s-a vazut ca partidele mici nu au o ideologie si de aceea se duc dintr-o parte intr-alta pana zapacesc oamenii", a explicat Dancu, convins ca nu se va mai pune problema unei colaborari electorale cu partidul lui Dan Voiculescu. Experienta PSD in legatura cu PUR este destul de traumatizanta pentru pesedisti. In mandatul trecut, cand PUR a fost aliat la guvernare al PSD, umanistii s-au retras la un moment dat din Cabinet, suparati ca nu au reusit sa-si formeze un grup parlamentar propriu, si au lasat balta PSD, cochetand cu opozitia din acea vreme. Ulterior, PSD si PUR au semnat un protocol, considerat acoperitor, dar partidul cel mic a demonstrat ca nu tine prea mult nici la aceasta intelegere si si-a parasit inca o data aliatul.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.