Problema asumarii raspunderii pe legile Educatiei pare departe de a se solutiona. Fiecare partid politic vine cu propriile masuri de schimbare care se bat cap in cap cu cele ale partidelor aliate sau rivale.
La dezbaterea desfasurata astazi pe legile Educatiei, la care a participat si Traian Basescu, invatamantul romanesc s-a confruntat cu doua propuneri si o absenta.

PSD a sustinut legea Educatiei propusa de ministrul Andronescu, PDL a sustinut legea propusa de Miclea, iar PNL a refuzat sa participe la sedinta, lasand astfel, inca odata invatamantul in umbra intereselor politice ale alesilor nostri.

Andronescu si "proiectul cel mai bun posibil"

Ministrul Educatiei sustine ca proiectul pe care il propune este cel mai bun posibil, in conditiile in care "niciun document nu poate fi declarat ca fiind detinatorul adevarului absolut", respingand ideea ca "ar fi peticit o legislatie". Ecaterina Andronescu a tinut sa precizeze ca numai cine nu a lucrat in sistem ar putea pretinde ca educatia, care vizeaza 20% din populatia Romaniei, sa nu fie folosita "in niciun fel si de niciunul dintre actorii politici de pe scena in care azi traim cu totii". "Am inteles foarte exact sistemul, sunt un slujitor al lui si din aceasta pozitie am abordat toate problemele care tin de invatamant", a adaugat Andronescu.

Miclea o tine pe a lui

Presedintele comisiei prezidentiale pentru educatie Mircea Miclea este insa de parere ca doar Pactul National pentru Educatie poate asigura coerenta reformei in sistemul de invatamant din Romania si sustine ca solutiile Codului elaborat de minister nu respecta acest Pact.

Miclea a subliniat ca este sarcina Guvernului de a pune in aplicare prevederile pachetului legislativ elaborat de catre comisia pe care a condus-o. "Comisia prezidentiala a incercat sa ofere solutii tehnice apolitice si a transferat proiectele de la Presedintie spre Guvern, in prezenta sindicatelor. Le-a transferat spre Guvern, nu spre PSD, nu spre PDL, nu spre PNL. Spre Guvern", a accentuat Miclea.

El este nemultumit de faptul ca in Codul Educatiei se vine cu solutii diferite, altele decat cele continute in strategia de reforma a educatiei si cercetarii. Astfel, Miclea a sustinut ca acest Cod nu abordeaza problemele cercetarii si lasa directorilor de scoala posibilitatea de a activa intr-un partid politic. Un alt repros al lui Miclea este ca prevederile incluse in Cod lasa la dispozitia scolilor doar 10% din curricula, spre deosebire de proiectele Comisiei in care procentajul era de 20%. "Sunt diferente majore intre ce am oferit noi si ce ofera Codul Educatiei", a apreciat Miclea.

Pe de alta parte, Miclea s-a aratat dispus sa discute solutiile privind sistemul de invatamant cu reprezentantii Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii cu conditia respectarii Pactului National pentru Educatie. "Pactul este singurul document de consens national din educatie. Daca vrem coerenta in sistem, operationalizam acest solutii. Daca nu vrem coerenta in sistem, cream alte solutii", a adaugat presedintele comisiei prezidentiale pentru Educatie.

Basescu transmite felicitari…pentru curaj

Seful statului a felicitat Guvernul si pe premier pentru initiativa de a-si asuma raspunderea pe un pachet de legi menit sa aduca reforma in Educatie, exprimandu-si convingerea ca dezbaterile din aceste zile vor duce la forma definitiva a legilor Educatiei. "Felicit primul-ministru si Guvernul pentru initiativa de a-si asuma raspunderea pe un text care ii exprim convingerea ca va fi discutat cu toti semnatarii Pactului si cu toti cei prezenti in sala. Pe 5 martie 2008, cu ocazia semnarii Pactului pentru Educatie, spuneam ca se face un pas important in procesul de reforma a statului, azi consensul asupra unor principii generale cu privire la Educatie, atata timp cat acestea nu au putere de lege, se dovedeste de fapt un consens mimat si inutil", a declarat presedintele, prezent la dezbaterile organizare de presedintele Camerei Deputatilor pe tema legilor Educatiei.

Basescu a subliniat faptul ca intrebarea la care trebuie dat un raspuns este daca se va continua situatia de fapt in Educatie sau daca exista curajul pentru infaptuirea unei reforme care se tot amana de 20 de ani. "Aleg asumarea riscurilor unei schimbari importante fiind convins ca este in interesul elevilor, al studentior, al profesoruilor si al Romaniei. Sper ca dialogul din aceste zile va fi unul care va duce la forma definitiva a legilor pe care Guvernul sa-si asume raspunderea, asa cum a anuntat domnul prim-ministru", a spus presedintele, citat de NewsIn.

PNL refuza sa se implice

Liberalii sunt insa de parere ca aceste discutii privind cadrul legal al educatiei sunt initiate de un membru al Parlamentului si nu de institutia in drept, respectiv Guvernul Romaniei. "Faptul ca lucrurile stau asa demonstreaza ca Guvernul se afla in impas, intr-un moment de criza economica grava, intr-un moment in care cadrele didactice trec printr-o perioada dificila, dupa ce PDL si PSD nu au aplicat legea majorarii salariilor cu 50%. Este, din nou, un gest care subliniaza incapacitatea asumarii guvernarii statului, lipsa de consens politic in cadrul Coalitiei si utilizarea domeniului educatiei doar cu scop electoral", transmit liberalii, care au anuntat ca refuza sa mai participle la dezbateri pe tema legii Educatiei pana cand Guvernul nu isi asuma un proiect de lege clar.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.