Mai multe telegrame diplomatice americane dezvaluite de WikiLeaks arata ca diplomatii nu au reusit sa observe semne care aratau ca Saddam Hussein se pregatea sa invadeze Kuwaitul, prezentand constant regimul intr-o lumina favorabila inainte de acest conflict, relateaza Der Spiegel in editia online.

In dimineata de 25 iulie 1990, dictatorul irakian Saddam Hussein chema ambasadorul Statelor Unite, April Gaspie, la o intalnire. Era prima ei intalnire cu acesta si a durat doua ore, dar pare ca a intrat in istorie ca unul dintre cele mai controversate incidente din diplomatia americana, informeaza MEDIAFAX.

In aceeasi seara, Gaspie a trimis raportul asupra conversatiei la Washington. A rezumat-o sub titlul "Mesajul de prietenie a lui Saddam catre presedintele (George H. W.) bush".

Opt zile mai tarziu izbucnea razboiul, trupele lui Saddam invadand Kuwaitul. Invazia a declansat un conflict care a durat peste 15 ani si nu s-a incheiat nici cu executarea acestuia. Der Spiegel se intreaba ce s-a petrecut, de fapt, in cursul acestei intalniri. Saddam se afla sub presiune in vara lui 1990. El s-a plans fata de ambasador ca cei opt ani de razboi cu Iranul a lasat tara secatuita si puternic indatorata. Si mai rau, tara vecina, Kuwaitul, pastra in mod deliberat scazut pretul titeiului, Bagdadul fiind nevoit sa taie pensiile platite vaduvelor si orfanilor.

"In acest moment, interpretul si o secretara au izbucnit in lacrimi", scria Glaspie in raport. Atunci, Saddam a abordat problema disputei de frontiera intre Irak si Kuwait. Conversatia a devenit tehnica, iar el a inceput sa insire o lista de distante, in kilometri. "Ambasadorul a declarat ca a servit in Kuwait 20 de ani, anterior. Atunci, ca si acum, nu luam pozitie asupra afacerilor arabe", a scris Glaspie in telegrama.

Cateva saptamani mai tarziu, irakienii au incalcat orice protocol diplomatic, publicand o transcriere prescurtata a conversatiei. Niciodata, anterior, nu a cantarit America vorbele unui diplomat de-al sau atat de atent, scrie publicatia germana. Criticii afirma ca raspunsul ei i-a produs "confuzie" lui Saddam, ca a fost ambiguu si prea vag, ca Saddam ar fi putut crede ca Statele Unite nu vor interveni daca ataca Kuwaitul, iar Glaspie a avut rolul decisiv in declansarea razboiului.

Citeste si:
Julian Assange a fost arestat la Londra
Julian Assange a fost arestat...

Glaspie, o experta in tarile arabe, a ajuns in Irak in iarna lui 1987, la varsta de 46 de ani. Una dintre primele sale ocalatorii a fost in nord, unde s-a intalnit cu membrii comunitatii crestine, a caror situatie a apreciat-o drept satisfacatoare. Ea l-a descris pe guvernatorul din Mosul drept "placut", iar pe seful securitatii drept "compatimitor si de ajutor". Ea a fost uimita de cati bani cheltuia Guvernul pentru minoritatea crestina.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.