CE BEM, CE MANCAM
Salata de icre cu ceapa Baboiu ne este recomandata ca fiind produsa de pescari. Nu stim de unde au pescuit atatea E-uri, pentru ca, asa cum scrie pe eticheta, ingredientele sunt: "ulei de floarea-soarelui, apa, icre sarate hering min. 11%, amidon modificat din porumb max. 6% (unul dintre E,1404, E 1410, E 1414, E 1420, E 1440), ceapa, conservanti: benzoat de sodiu (E 211), sorbat de potasiu (E 202), acidifiant acid citric (E 330)". Salata de icre cu ceapa nu beneficiaza de eticheta nutritionala, astfel incat este greu sa i se aprecieze valoarea biologica.

ANALIZA. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, descrie produsul analizat: "Salata de icre cu profil nutritional dezechilibrat, cu exces de grasimi ,sare si conservanti care pot avea efecte adverse asupra persoanelor sensibile". Benzoatul de sodiu, E 211, este incriminat pentru mutatii la nivelul ADN si pentru aparitia sindromului de hiperactivitate si deficienta de concentrare (ADHD), a alergiilor si, in unele cazuri, chiar a cancerului. Doza zilnica admisa pentru acest conservant este de 5 mg/kg corp. Si sorbatul de potasiu (E 202) poate avea efecte adverse. Persoanelor sensibile le poate provoca astm si alergii. Acidifiantul acid citric poate cauza probleme ale cavitatii bucale. Din compozitie reiese ca produsul analizat are o densitate calorica ridicata, ne spune specialistul nostru.

CONCLUZII. Produsul analizat nu este recomandat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, obezilor, supraponderalilor, persoanelor care sufera de boli cardiovasculare, hepatice si renale, hipertensivilor, celor care sufera de hiperuricemie (guta), alergicilor, astmaticilor, persoanelor cu afectiuni dermatologice, celor suferinzi de cancer.