De ceva timp am prins un narav: la doua noaptea ascult jurnalul in limba franceza al RFI. Post de radio serios. Dupa stirile care ma tin la curent cu tot ceea ce se intampla in lume, vine o alta emisiune de exceptie: Decriptage. In ultimele saptama

De ceva timp am prins un narav: la doua noaptea ascult jurnalul in limba franceza al RFI. Post de radio serios. Dupa stirile care ma tin la curent cu tot ceea ce se intampla in lume, vine o alta emisiune de exceptie: Decriptage. In ultimele saptamani, jurnalul RFI de la doua noaptea incepe cu evenimentele din Ciad. Le-am ascultat indiferent, convins ca e vorba despre lucruri ce n-au nici o legatura cu tara noastra. Un tipic razboi intr-o tara pierduta in imensitatea continentului african, in care confruntarea dintre triburi a imbracat coloratura politica. Un razboi in care Franta, fosta putere coloniala, tine partea unui presedinte corupt, deoarece are solide interese economice in zona.

Luni, 4 februarie 2008, la Conferinta de presa tinuta la Cotroceni de Traian Basescu si Nicolas Sarkozy, un ziarist de la Le Figaro s-a adresat celor doi presedinti abordand chestiunea Ciad: "De la Le Figaro, o intrebare despre Ciad. Atacul care tocmai a avut loc asupra capitalei N'Djamena pare un avertisment fara precedent impotriva trupelor europene a caror dislocare a fost amanata. Ati putea sa ne spuneti, domnule Presedinte, cand va putea avea loc aceasta desfasurare de forte? Si o intrebare acum pentru domnul Basescu: atunci cand se va face aceasta desfasurare de forte, Romania va face parte din acest contingent cu cei 120 de soldati care au fost anuntati deja?"

Atat raspunsul lui Nicolas Sarkozy, cat si cel al lui Traian Basescu mi-au dezvaluit ca intrebarea nu era aiurea: Da, Romania trimite trupe in Ciadul confruntat cu un razboi tribal. In raspunsul sau, Nicolas Sarkozy a justificat implicarea militara a Frantei intr-un razboi civil de partea uneia din parti. La finele raspunsului, presedintele francez a tinut sa precizeze: "Am vorbit si cu domnul Presedinte roman, ii multumesc pentru intelegerea si solidaritatea de care da dovada, si, chiar inainte de a raspunde el insusi intrebarii, am constatat, in urma discutiilor aprofundate ca impartasim aceeasi viziune asupra situatiei". Care va sa zica, presedintele Romaniei si-a exprimat solidaritatea cu implicarea militara a fostei puteri coloniale in Ciad si a dovedit ca impartaseste viziunea potrivit careia trebuie trimise acolo trupe - inclusiv din Romania - pentru a apara un sef de trib in lupta acestuia cu un alt sef de trib. Am simtit nevoia sa-mi fac cruce de doua ori:

1) Pentru ca pe seful statului roman nu-l lasa sa doarma situatia din Ciad.

2) Pentru ca Romania trimite trupe la mii de kilometri de granita, implicandu-se intr-un razboi tribal din Africa.

Dincolo de absurditatea situatiei, conferinta de presa de la Cotroceni, ne-a dezvaluit ca Romania va trimite militari intr-o noua zona de conflict de pe glob. Si in ce zona! Toate cartile de istorie a Romaniei spun - si nu fara mandrie - ca Armata noastra s-a limitat la a apara hotarele tarii. In ultimul timp, armata romana lupta departe de granitele tarii, in zone precum Irak si Afganistan, ce n-au nici o legatura cu apararea teritoriului national. Prin trimiterea de trupe in Ciad, Romania nu numai ca se implica militariceste intr-un conflict tribal, dar mai mult se contureaza a fi o furnizoare planetara de expeditii militare. Stiam ca furnizam Occidentului bogat culegatori de capsuni, menajere. Iata-ne acum furnizand Occidentului bogat carne de tun pentru razboaiele sale neocoloniale de pe continentul african.

Cand ascultam RFI, habar n-aveam ca stirile despre strazi pline de cadavre, triburi care-si reteaza gaturile, reciproc, case devastate sunt mult mai legate de noi decat credeam. Auzind cele declarate la conferinta de presa, m-am intrebat imediat: Cand si cum s-a luat decizia ca Romania sa participe la razboiul civil din Ciad? In ce instante de conducere a Romaniei s-a hotarat asta? Si daca s-a hotarat, de ce n-au catadicsit sefii acestor instante sa ne spuna si noua, romanilor?


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.