Academia Goncourt a fixat la 80 de ani varsta limita a viitorilor membri ai juriului care decerneaza in fiecare an, din 1903, cel mai prestigios dintre premiile literare franceze, informeaza AFP. In cursul reuniunii lunare, ei au votat marti in una
Academia Goncourt a fixat la 80 de ani varsta limita a viitorilor membri ai juriului care decerneaza in fiecare an, din 1903, cel mai prestigios dintre premiile literare franceze, informeaza AFP. In cursul reuniunii lunare, ei au votat marti in unanimitate aceasta decizie care insa nu este retroactiva, ea nevizandu-i pe membrii actuali dintre care patru au depasit varsta de 80 de ani: Michel Tournier /83 ani/, Robert Sabatier /84 ani/, Jorge Semprun /84 ani/ si presedinta juriului, Edmonde Charles-Roux /87 ani/. Alti doi membri ai juriului, Daniel Boulanger /85 ani/ si Francois Nourissier /80 ani/, s-au retras anterior din juriu, academia urmand a le desemna inlocuitorii. Membrii onorifici vor putea sa asiste in continuare la dezbaterile juriului, dar nu vor mai participa la vot. Alta modificare importanta a regulamentului de functionare a juriului: cei sapte membri prezenti au votat incompatibilitatea intre o functie la Academia Goncourt si orice alta functie retribuita la o editura. Atribuirea premiilor literare in Franta suscita de regula polemici in care atat autori, cat si unii membri ai juriului suspecteaza relatii oculte intre alti membri ai juriului si editori.
Academia Goncourt nu este singura institutie culturala preocupata de intinerirea efectivului. Academia franceza, creata in 1635 si ale carei prime atributii sunt sa supravegheze respectarea limbii franceze si sa-i compuna dictionarul, cauta candidati cat de cat tineri dupa o serie de decese care i-au descompletat pe 'nemuritori'. Cel mai tanar academician, Erik Orsenna, are 60 de ani, iar decanul de varsta al Academiei franceze este etnologul Claude Levi-Strauss /99 ani/.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.