PROSTATA. Licopenul, o substanta antioxidanta, ii protejeaza pe barbati de cancerul prostatei, arata un studiu publicat in Journal of Nutrition. Studiul a fost realizat pe 40 de barbati depistati cu hipertrofie benigna a prostatei (HBP), cresterea in volum a acestei glande. Urologii estimeaza ca hipertrofia prostatei se intalneste la jumatate dintre barbatii peste 50 de ani si 90% dintre cei peste 80 de ani. HBP reprezinta principalul factor de risc al cancerului de prostata. Afectiunea este depistata cu ajutorul unui marker sangvin numit antigenul prostatic specific. In cazul barbatilor carora li s-a asigurat 15 miligrame de licopen zilnic timp de sase luni, nivelul antigenului prostatic specific a scazut in mod semnificativ.

PLAMaNI. Cercetatorii de la Universitatea Harvard au studiat influenta pe care alimentatia o exercita asupra plamanilor. La studiu au participat 42.000 de subiecti, dintre care 111 au fost diagnosticati cu bronho-pneumopatie cronica obstructiva (BPOC). Aceasta este o boala caracterizata prin reducerea progresiva a capacitatii respiratorii. Dr Raphaelle Varraso, coordonatorul studiului, a observat ca pacientii atinsi de BPOC erau mari consumatori de mezeluri si produse din carne. Subiectii care consumau fibre alimentare prezentau cel mai mic risc de a dezvolta afectiuni respiratorii cronice. Cele mai bune surse de fibre alimentare sunt cerealele, fructele si legumele radacinoase.

CURA DE SLABIRE. Una dintre cele mai mari probleme cu care se confrunta cei care vor sa slabeasca este senzatia de foame. Nutritionistii au o veste buna pentru ei: fibrele alimentare si proteinele mentin senzatia de satietate mai mult timp. De aceea alimentele bogate in fibre si proteine trebuie introduse in dieta, insa nu se consuma impreuna, ci separat. Preparatele din carne nu se asociaza cu produse pe baza de cereale sau cu legume, alimente cu un continut ridicat de fibre. (Steluta Indrei)