IPOTEZA ANCHETATORILOR - Din zeci de incriminati, principalul suspect a ramas sotul doctoritei
Familia, rudele, colegii de serviciu, "borfasii si fostii infractori", toti au fost supusi de anchetatori la interogatorii lungi, dar lipsite pana

IPOTEZA ANCHETATORILOR - Din zeci de incriminati, principalul suspect a ramas sotul doctoritei
Familia, rudele, colegii de serviciu, "borfasii si fostii infractori", toti au fost supusi de anchetatori la interogatorii lungi, dar lipsite pana la urma de vreun rezultat final. Multi dintre ei s-au dovedit a fi neimplicati in moartea doctoritei Mariana Negoita, altii si acum poarta stampila de suspect. Cuvant mai mult scris prin paginile dosarului decat rostit in realitate, avand in vedere ca au trecut 12 ani fara sa se afle adevarul.

Cazul mortii doctoritei Mariana Negoita a adus zeci de nume pe lista de suspecti a anchetatorilor braileni. Din cercetarile facute, principalul banuit s-a dovedit a fi chiar sotul doctoritei, Remus Negoita. Potrivit procurorului criminalist Mircea Ionescu, barbatul ar fi avut grija ca inca din dimineata acelei zile sa-si creeze un alibi puternic, desi "eu cred ca aceast omor a avut loc dupa-amiaza, si nu dimineata, cand el a fost vazut de vecin in curtea casei lor din comuna Romanu. Unul dintre motivele pentru care il consider suspect este ca Remus Negoita, la Romanu, nu avea treaba cu nimeni. Tocmai in acea dimineata si-a gasit sa intre in vorba cu cei doi vecini ai sai, alta data ignorati complet. Vecinul, Lica, cum i se spune, ne-a declarat la vremea respectiva: "Omul asta nu ne-a dat buna ziua de cand s-a mutat aici. Dar pe la 9 dimineata, in ziua de 5 iulie m-a intrebat de ce nu plec la mare pe o asemenea arsita. Eu caram niste fan. Apoi nu l-am mai vazut in ziua aia'', citeste procurorul declaratia martorului.

"COINCIDENTE'' INCRIMINATORII. Remus Negoita avea un Oltcit. S-a constatat ca masina nu mai fusese miscata din curtea de la Romanu de cateva zile, pentru ca pe parbriz avea gainat de pasare, iar la roti panza de paianjeni. Cu toate aceastea, in favoarea suspiciunii anchetatorilor ca Remus Negoita ar putea fi criminalul s-au alaturat cele doua "coincidente'': numarul de lovituri cu care a fost omorata victima, 54, exact varsta femeii, detaliu pe care numai un om foarte apropiat l-ar fi stiut, precum si faptul ca cel care a comis crima avea cunostinte de anatomie. "Sotul Marianei Negoita este doctor veterinar. Loviturile au fost atintite nu oriunde, ci in partile vitale ale corpului: cord, plamani...'', declara comisarul Marcel Dragan, seful serviciului judiciar, cel care a fost prezent in ziua crimei in apartamentul familiei Negoita. Pe de alta parte, spune procurorul Ionescu, "Negoita era un om foarte meticulos, perseverent, dupa cum a reiesit si din expertiza psihologica. Stia ca 5 iulie este ziua Politiei si ma gandesc ca faptasul nu a ales ziua asta intamplator. Poate se gandea ca multi sunt ocupati cu festivitatile si ca fapta va fi descoperita mai tarziu. Ipoteza procurorului este ca Remus Negoita ar fi putut merge cu o masina de ocazie sau chiar cu bicicleta de la Romanu pana la casa de pe Strada Cojocari, distanta fiind doar de 15-20 de kilometri''. In jurul orei 11:00, pe scara, fata unui securist care locuia deasupra lor ar fi auzit vocea unui barbat spunand "da'' si i-ar fi zarit si silueta in usa apartamentului doctoritei. "Tinand cont de aceasta informatie, alibiul lui Remus pica. El a vorbit cu vecinul sau in jurul orei 9:00. Daca Negoita ar fi criminalul, ar fi avut timp suficient sa ajunga la Braila, apoi din nou acasa la Romanu pana pe la 15:30 cand au venit fiica si ginerele la el pentru a-i da veste'', spune procurorul Ionescu. In cazul lui Remus Negoita, procurorul sustine ca mobilul crimei ar fi fost "gelozia sotului ei, pensionar, marginalizat de sotia sa, oarecum indepartat. Dormeau separat, dupa cum el ne-a declarat, iar el, oarecum, se retrasese la tara. Ea era iubita si admirata, avea succes in cariera, iar el traia in umbra ei''. Trebuie precizat ca din apartament, intesat cu obiecte scumpe, aparatura moderna, sticle cu wisky si munti de pachete cu tigari, au disparut doar bijuteriile pe care femeia le purta de obicei, aflate intr-o cutiuta in noptiera din camera Marianei. "Cine ar fi luat exact acele bijuterii, cand la vedere erau atatea obiecte, aparatura care nu exista prin multe case?'', se intreaba procurorul Ionescu.

"OMORaTA DE COPII''. Multa vreme, Remus Negoita nu a incetat sa furnizeze politiei "piste false'', asa cum le considera procurorul Ionescu. Cei pe care i-a suspectat au fost fiica sa, Loredana, si ginerele sau, Marius Butuc. Insusi Remus Negoita declara despre el "il detest, este un imbecil, nu este in stare de nimic, mi-a sechestrat fiica. Sunt convins ca, daca el nu a omorat-o pe sotia mea cu mana lui, a pus pe cineva sa faca treaba asta''. Explicatia, in viziunea lui Remus Negoita, ar fi ca "fiica-mea si Butuc vor averea. Mi-a luat la proces tot ce am muncit, toate casele, chiar si casa de la Romanu. Nimic nu au pastrat. Tot au vandut. Stiau ca atata vreme cat traia Mariana, nu ar fi avut parte de avere''. Desi, daca e sa luam in calcul marturia asistentei sotiei sale, Tincuta Ion, cel incriminat este chiar el. Femeia a declarat Politiei ca doctorita Mariana i-ar fi spus intr-o zi in cabinetul sau: "Daca nu o sa mai vin la lucru in vreo zi, sa stii ca m-a omorat nebunul. Cand a zis nebunul s-a referit la sotul ei''. Tincuta Ion a fost contactata de Jurnalul National, insa a refuzat orice dialog. Comisarul Dragan precizeaza ca s-a cercetat si varianta copiilor. Fiica a plecat de acasa la serviciu la ora 6:00 si s-ar fi intors in jurul orei 14:00-14:30, cand a si primit telefonul de la asistenta mamei ei, care o anunta ca Mariana Negoita nu ajunsese la lucru. In ceea ce-l priveste pe Marius Butuc, "omul a fost la serviciu, a plecat doua ore, s-a reintors si si-a luat salariul, dupa care s-a dus acasa, unde spune ca a stat cu sotia sa. Daca o omora, ar fi aparut vreo bijuterie, am fi gasit ceva in casa lor'', conchide procurorul Ionescu. Arma crimei, in viziunea lui Remus, ar fi fost un trocar, un instrument folosit pentru a taia jugulara la animalele mari, pe care socrul lui Negoita l-ar fi detinut. "Am fost sa verificam, dar socrul lui Remus era mort de doi ani'', spune procurorul. Din cercetarile facute, victima ar fi fost ucisa cu un cutit.

FALS. O alta pista pe care criminalistii au analizat-o se referea la parintii unui copil despre care s-ar fi zis ca doctorita l-ar fi dezavantajat prin fisa medicala si, din cauza asta, elevul nu ar fi intrat la liceul agricol. S-a dovedit a fi falsa. Copilul nu a avut de suferit de pe urma Marianei Negoita. O alta ipoteza a fost si aceea in care anchetatorii, din cauza "unei amprente neclare luate din locuinta", l-au banuit pe barbatul Tincutei Ion, asistenta doctoritei. "Sotul ei era angajat la penitenciar, subofiter. In perioada aia, eu eram director. Ca sa ii luam amprentele, am inventat o chestie, ziua unui coleg. Am pus pe o tava sase pahare cu suc. Am fost atent la paharul din care a consumat, l-am luat, l-am ambalat. Nu voiam sa stie. Daca nu era el? Am conservat paharul ala si l-am trimis la politie. Mi-au spus ca l-au trimis la Bucuresti, la Institutul de Criminalistica si ca acolo din neglijenta l-au spart'', povesteste procurorul Ionescu.

UCIGASUL, UN PSIHOPAT. Au trecut 12 ani si nici unul dintre suspecti nu s-a dovedit a fi criminalul. Conform anchetatorilor, dar si al psihologilor, prezumtivul asasin apare ca fiind un barbat cunoscut de victima (cele doua usi si grilajul de la apartament nu au fost fortate), "acesta a patruns in bucatarie, si nu in sufragerie, unde se invita de obicei oaspetii. Se presupune ca faptasul era de-al casei''. Desi s-au luat amprente de la fata locului, ele nu au putut fi "exploatate, erau dinamice'', dupa cum ne-a declarat comisarul Marcel Dragan. Motivul? "Victima era asa de inversunata impotriva murdariei, incat in fiecare zi stergea mobila cu carpa de praf si nu au ramas urme. S-au cautat cu lupa, dar degeaba. Un lucru este insa cert, crima nu a fost comisa in scop de jaf.'' Dar numarul mare de lovituri aplicate cu nemiluita ii determina pe criminalisti sa-l caracterizeze pe criminal ca fiind un om bolnav, un psihopat.

Variante Pentru a se interesa "daca mai suntem pe urmele lui'', dupa cum spun anchetatorii, Negoita s-a prezentat la politie cu o alta ipoteza: criminalii ar putea fi o sora de-a sa, Nutu Sandica, si cumnatul, Nutu Constantin. Cauza, tot dorinta de a pune mana pe avere. "Zicea ca acestia ar fi pus pe cineva s-o omoare. Nu a stiut sa ne dea adresa. Cand ne-am apropiat de ceva concret, nu a stiut sa ne spuna bloc, strada, numar, apartament si am zis iar ca e neverosimil.''
Tot pentru ca ar fi vanat averea, Remus Negoita ni i-a indicat pe sotul verisoarei sale, Stan Constantin. Nici o varianta nu a fost validata ca fiind posibila.

Nu ratati!
Cititi maine despre erorile anchetei judiciare. Gafe care l-au ajutat pe criminal sa scape neprins.

Cititi si: Ucigasul a lovit de 54 de ori Crima fara criminal -Surasul Marianei Remus cel ciudat si alibiul de aur


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.