SCRIITORUL DE LA PAGINA 3
Cateva citate din Julien Green si Jules Renard, culese din Jurnalele lor, pe cand eram student, mi s-au asezat atat de temeinic in minte, incat mi-au modelat cu ideea din ele intregul fel de a gandi. Din Green am re

SCRIITORUL DE LA PAGINA 3
Cateva citate din Julien Green si Jules Renard, culese din Jurnalele lor, pe cand eram student, mi s-au asezat atat de temeinic in minte, incat mi-au modelat cu ideea din ele intregul fel de a gandi. Din Green am retinut o explicatie a talentului de tinerete, care m-a ajutat sa consider cu prudenta succesele timpurii ale fruntasilor din generatie si sa gresesc mai putin ca altii. Tineretea in sine e un talent, spune Green, s-a dus tineretea, s-a dus si talentul.

Din Caietele lui Jules Renard am selectat, la randu-mi, un caiet, pe care atata ce l-am citit si l-am recitit, ca la multe din observatiile sale privitoare la pshiologii ma simt partas. Nu chiar coautor, dar pe aproape. Sunt remarce care ma preocupa de vreme indelungata, traind conform cu adevarul continut de acestea. Nu le zic Cugetari, pentru ca sunt prea multi autorii de panseuri de doua parale in mediile celor care scriu si ar insemna sa-l cobor pe dragul de Jules Renard. Simt cateodata nevoia sa le mai dau si altora spre citire, ceea ce, iata, fac acum.

Nu exista prieteni, conchide Renard, exista momente de prietenie. Alte insemnari: n Ignoranta taranului se compune din ceea ce nu stie si din ce crede ca stie. n "Incornorat". Ciudat ca acest cuvant n-are feminin. n Unul care sterge bine oglinda inainte de a se privi in ea.

Duhoarea unei scoici care putrezeste ajunge pentru a acuza toata marea. n Cele mai frumoase pagini despre sat s-au scris la oras. n Cati n-au vrut sa se sinucida si s-au multumit doar sa-si rupa fotografia. n Burghezii sunt intotdeauna ceilalti. Portelanul spart rezista mai mult decat portelanul intact. n O semnatura tremurata, careia ii e rusine sa-si spuna numele. n Era atat de urat, incat atunci cand se stramba nu mai era atat de urat. n La douazeci de ani gandim profund si prost. n Se va spune despre cutare ca era cel mai mare scriitoras. n Claritatea este politetea omului de litere. n Un scriitor foarte cunoscut anul trecut. Dureri adormite, care sforaie. Oamenii fericiti n-au talent. n Dumnezeu, cel pe care il cunoaste toata lumea, dupa nume. n Pasarea nu simte nimic cand ii tai penele, dar nu mai poate zbura. Un maturator e mandru cand sta de vorba cu un vizitiu de casa mare. n Ceva mai neplacut decat arivismul e etalarea modestiei. n Va asigur ca prostia raspandeste un fel de miros, nici nu-i nevoie ca prostul sa vorbeasca. n Pe campul de cartofi, taranii par sa-si sape gropile. n Greu nu-i sa fii socialist, ci sa te resemnezi sa n-ai un ban. n Barza si cand sta pe pamant pare cocotata.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.