Valoarea tranzactiilor imobiliare de pe piata romaneasca a depasit anul trecut doua miliarde de euro, conform unui stiudiu realizat de Mediafax. Acest nivel reprezinta o crestere de aproape 150% fata de nivelul raportat in anul 2006, de 850 de milioa
Valoarea tranzactiilor imobiliare de pe piata romaneasca a depasit anul trecut doua miliarde de euro, conform unui stiudiu realizat de Mediafax. Acest nivel reprezinta o crestere de aproape 150% fata de nivelul raportat in anul 2006, de 850 de milioane de euro. Valoarea totala a fost calculata pe baza preturilor de achizitie dezvaluite de parti, in majoritatea cazurilor, si estimate de surse din piata, pentru proiectul Victoria Park. Cea mai mare parte a tranzactiilor - ca numar si ca valoare - au avut ca obiect imobile de birouri in Bucuresti si centre comerciale in orasele mari din provincie.Immoeast, cel mai activ investitorCea mai importanta tranzactie de anul trecut a constat in achizitia centrului comercial Polus Constanta de catre fondul austriac Immoeast. Investitorul a anuntat ca va plati dezvoltatorului, Trigranit Holding, suma de 185 milioane de euro, printr-un contract de tip "forward purchase", in mai multe etape. Per ansamblu, fondul de investitii austriac a fost cel mai activ investitor imobiliar, fiind implicat in 12 dintre cele aproape 40 de tranzactii incheiate in acest an.
Acesta a achizitionat anul trecut si parcurile de afaceri S-Park si Victoria Park din Bucuresti. Cel dintai, dezvoltat in apropiere de Piata Presei de catre Primavera Development, a fost achizitionat cu 101,5 milioane de euro, la un randament de 6,9%. Pentru Victoria Park, dezvoltat de firma belgiana Liebrecht&wooD in apropierea aeroportului Baneasa, Immoaest a convenit un pret de circa 60 de milioane de euro. De asemenea, fondul de investitii a platit 60 de milioane de euro pentru achizitionarea a 25% din actiunile Adama Holding Public, care a programat in Romania investitii evaluate la 600 milioane de euro.Vanzarea America House cu 120 mil. euro - record pentru CapitalaAnul trecut a avut loc intrarea unor nume noi pe piata romaneasca, precum Ixis Corporate&Investment Bank, Deutsche Gesellschaft fur Immobilienfonds si familia de bancheri Rothschild, toate implicate intr-o serie de tranzactii semnificative. Astfel, dezvoltatorul Globe Trade Centre (GTC) a vandut cladirea America House subsidiarei grupului financiar francez Natixis, Ixis Corporate&Investment Bank. Cu o valoare de aproximativ 120 milioane euro si un randament de 5,6%, aceasta a reprezentat o valoare-record pentru Capitala.
O alta tranzactie importanta pe piata Capitalei a fost cea prin care fondul European Convergence Property Company a vandut trei cladiri de birouri catre firma de investitii imobiliare a grupului Allianz (Deutsche Gesellschaft fur Immobilienfonds - DEGI), la o valoare de circa 110,5 milioane de euro. Cele trei proprietati preluate sunt Millennium Business Centre (52,6 milioane de euro), PGV Tower (27,4 milioane de euro) si Construdava (26,5 milioane de euro), randamentele estimate ridicandu-se la 6,4%, 6,55%, respectiv 7,2%.
Tot anul trecut, familia de bancheri Rothschild a intrat pe piata imobiliara locala prin achizitia, pentru 104 milioane de euro, a unei participatii de 60% in trei proiecte rezidentiale controlate de oamenii de afaceri israelieni care detin compania Euro Habitat (dezvoltatorul proiectului Planorama din Colentina).
Pe piata imobiliara din provincie, pe segmentul centrelor comerciale s-au derulat cele mai numeroase si mai importante tranzactii. Pe langa Polus Center Constanta, fondul austriac Immoeast a achizitiont anul trecut, alte cinci proiecte de retail, in Baia Mare, Pitesti, Arad si Galati. O activitate deosebita pe piata din Romania a fost inregistrata si de fondul britanic Fabian, care a preluat cinci proprietati in Bucuresti si Timisoara, pentru care a platit in total aproape 80 de milioane de euro.3 tranzactii hoteliere si 4 industrialePe segmentul hotelier, in 2007 au au avut loc 3 transferuri, primul dintre acestea fiind reprezentat de preluarea hotelului Golden Tulip de pe Calea Victoriei de catre compania israeliana Atlas Estates, pentru 20 milioane de euro.
De asemenea, firma israeliana Metis Capital a achizitionat hotelul Cerna din Capitala, odata cu preluarea firmei Finit Investment & Development, pentru 2,6 milioane de euro. In cele din urma, compania austriaca Warimpex Finanz-und Beteiligungs a preluat 99,98% din actiunile hotelului de patru stele Golden Tulip Sky Gate, situat in apropierea Aeroportului Henri Coanda, de la actionarul majoritar Romanian American Enterprise Fund si alte doua firme, fara ca valoarea tranzactiei sa fie facuta publica.
Pe piata spatiilor industriale au avut loc patru tranzactii dintre care cea mai mare este reprezentata de vanzarea, catre fondul britanic Teesland iOG a parcului industrial A1 Industrial Park (detinut de Cefin Real Estate), in valoare de 70 de milioane de euro. La calculul valorii totale a tranzactiilor imobiliare incheiate in acest an au fost luate in consideratie si investitiile anuntate de fondul Immoeast pe piata spatiilor industriale, totalizand 300 milioane de euro, si ale diviziei din Europa Centrala si de Est a GE Real Estate, in valoare de 175 milioane de euro.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.