Corespondenta din Chisinau
Liderul comunist prorus de la Chisinau, Vladimir Voronin, face diplomatie secreta, ca in perioada sovietica. Potrivit ultimelor consultari secrete moldo-ruse, inclusiv la nivel inalt, unii lideri ai opozitiei de pe

Corespondenta din Chisinau
Liderul comunist prorus de la Chisinau, Vladimir Voronin, face diplomatie secreta, ca in perioada sovietica. Potrivit ultimelor consultari secrete moldo-ruse, inclusiv la nivel inalt, unii lideri ai opozitiei de peste Prut nu exclud posibilitatea aparitiei, cat mai curand, a unui nou stat care ar substitui Republica Moldova si Transnistria. O atare oferta ruseasca, sustin expertii, nu are de ce sa nu-i fie pe plac lui Vladimir Voronin, deoarece, din punct de vedere juridic, el ar obtine astfel dreptul de a pretinde un al treilea mandat de sef al statului.

DIN DOUA, UNUL. La sfarsitul lunii ianuarie, mai precis la data de 22, Vladimir Voronin s-a intalnit la Moscova cu Vladimir Putin, fara insa ca vreun detaliu din intrevederea lor sa fie facut public. Dupa zece zile, consilierul sau prezidential, Mark Tkaciuk, si ministrul moldovean al Reintegrarii, Vasilii Sova, au plecat la Moscova "pentru consultari", vizita ce a coincis cu prezenta la Kremlin a pretinsului presedinte al Sovietului Suprem de la Tiraspol (Parlamentul transnistrean), Evgheni Sevciuk, despre care presa rusa a scris ca ar urma sa il inlocuiasca, in scurt timp, pe seful gruparii separatiste, Igor Smirnov. Avand in vedere toate acestea, liderul opozitiei social-liberale de la Chisinau, Oleg Serebrean, a lansat ipoteza, plauzibila si nedezmintita de presedintia moldoveana, despre un proiect politic ce ar urma sa culmineze cu aparitia unui nou stat, compus din Moldova si Transnistria, proiect care i-ar oferi presedintelui Voronin, aflat la ultimul sau mandat, dreptul de a mai pretinde nu unul, ci inca doua mandate de presedinte. Puterea ar urma sa lanseze oficial acest proiect politic la vara, atunci cand opozitia va fi mai fragila ca niciodata, cand mass-media independenta va fi sugrumata definitiv si, cel mai grav, cand multi dintre cei in masura sa se opuna si sa faca zarva se vor afla in vacanta, a mai spus Serebrean.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.