Senatorii juristi au adoptat, ieri, in unanimitate, o modificare la articolul 1 din Codul Familiei, prin care se prevede ca familia "are la baza casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie" care modifica textul ce mentiona ca "familia are
Senatorii juristi au adoptat, ieri, in unanimitate, o modificare la articolul 1 din Codul Familiei, prin care se prevede ca familia "are la baza casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie" care modifica textul ce mentiona ca "familia are la baza casatoria liber consimtita intre soti", transmite Mediafax.
Modificarea Codului Familiei de catre senatorii juristi a venit in urma dezbaterilor a trei proiecte de lege initiate de parlamentari PRM si PSD, prin care se solicita modificarea si completarea unor articole din Codul Familiei, Legea nr. 119/1996 si Legea nr. 23/1999, cu privire la actele de stare civila, in sensul ca ori de cate ori se face referire la consimtamantul viitorilor soti, inclusiv la semnarea actelor de casatorie, sa se precizeze "barbat si femeie". Parlamentarii initiatori mentioneaza in expunerea de motive ca, "in ultimii ani, s-a ajuns sa fie atacata institutia fundamentala a familiei, punandu-se problema, inclusiv in tara noastra, a legiferarii casatoriei persoanelor de acelasi sex", iar "in unele tari s-a ajuns chiar la oficierea unor casatorii intre doi barbati sau doua femei". La dezbaterile din Comisia juridica, senatorul PRM Verginia Vedinas a aratat ca propunerile legislative solicita precizarea clara, in continutul legii, ca o casatorie se poate incheia doar intre doua persoane de sex diferit.
Senatorul PNL Norica Nicolai a aratat ca in Codul Familiei, la institutia familiei, se vorbeste despre casatoria dintre barbat si femeie, desi nu se folosesc expres cele doua termene, ci se face referire doar la "casatoria intre soti", astfel ca acest aspect este deja reglementat, pe toate palierele.
Senatorul PSD Şerban Nicolae a declarat ca propunerea vrea sa reglementeze o situatie care nu a aparut, fiind doar cu caracter preventiv, iar casatoria, in acceptiunea poporului roman, este intre barbat si femeie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.