Companiile care fac parte din consortiul Nabucco au semnat, ieri, la Viena, documentul prin care grupul german RWE a devenit al saselea partener in cadrul proiectului de construire a gazoductului, in valoare de cinci miliarde euro, care va transporta
Companiile care fac parte din consortiul Nabucco au semnat, ieri, la Viena, documentul prin care grupul german RWE a devenit al saselea partener in cadrul proiectului de construire a gazoductului, in valoare de cinci miliarde euro, care va transporta gaze naturale din regiunea caspica catre Europa. “Intrarea RWE in consortiu este un mod de a-i incuraja si pe altii. Urmatoarea prioritate este intarirea cooperarii interministeriale a tarilor din proiect”, a declarat Jozias van Aarthen, coordonatorul din parte UE a proiectului.
Din consortiul Nabucco mai fac parte companiile OMV(Austria), MOL (Turcia), Transgaz (Romania), Bulgargaz (Bulgaria) si Botas (Turcia). Gazoductul, care urmeaza sa traverseze Turcia si regiunea Balcanica, catre Austria, reprezinta un element central al planurilor UE de reducere a dependentei Europei fata de importurile de gaze din Rusia.
Un alt proiect din regiune este gazoductul ruso-italian South Stream. La 25 ianuarie, Bulgaria, al carei necesar de gaze si petrol este aproape in totalitate asigurat de catre Rusia, a semnat un acord, in valoare de zece miliarde de euro, care vizeaza participarea Sofiei la proiect. “Nabucco ramane prima prioritate pentru Bulgaria. Sa nu va indoiti ca South Stream va intra in competitie cu Nabucco”, a declarat Petar Dimitrov, ministrul Economiei si Energiei din Bulgaria. La randul sau, ministrul Economiei si Finantelor Varujan Vosganian a declarat ca recomandarea Romaniei este ca dezvoltarea ulterioara a proiectului sa fie agreata de toate tarile.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.