Lichiditatea a fost mai mare, sustinuta de vanzari importante
Trendul este in continuare descendent
Chisu: Cei care risca acum vor avea de castigatLichiditate mai mare, vanzari importante pentru banci si companiile petroliere si cotatii neg
Lichiditatea a fost mai mare, sustinuta de vanzari importante
Trendul este in continuare descendent
Chisu: Cei care risca acum vor avea de castigatLichiditate mai mare, vanzari importante pentru banci si companiile petroliere si cotatii negative ale indicilor. Şedinta de ieri a Bursei de la Bucuresti a continuat in aceeasi tendinta nesigura cu care ne-a obisnuit in ultima perioada. "Ieri, BVB a avut o lichiditate mai mare decat cea de luni, societatile de investitii financiare au facut volume foarte mici, spre deosebire de banci, Transgaz si Transelectrica. Pe acesti emitenti au fost facute tranzactii importante, mai ales in ultima parte a sedintei. Astfel, spre finalul zilei de tranzactionare s-au precipitat ordine importante de vanzare, pe BRD, Petrom, Rompetrol si Transelectrica. Dupa iesirile de pachete destul de consistente si dupa modul in care s-au facut acestea, par sa fi fost investitori de calibru. Desi volumele acestor iesiri nu au fost foarte mari, au avut forta de a cobori cotatiile emitentilor respectivi sub minus 2-3 procente", crede Mihai Chisu, broker la IFB Finwest.
"In sedinta de ieri, la BVB s-au inregistrat tranzactii cu actiuni in valoare de 27,75 milioane lei. Şedinta a fost caracterizata in prima parte de o volatilitate scazuta pe blue-chipsuri, pe finalul zilei acestea cunoscand insa deprecieri mai puternice", ne-a declarat Alexandra Suciu, analist la Intercapital Invest.TGN s-a detasat cu o evolutie mai bunaEvolutia Transgaz a fost destul de buna in sedinta de ieri, a reusit la un moment dat sa intre chiar pe teritoriu pozitiv, desi a incheiat pe minus si a avut volume de tranzactionare destul de bune. Acest lucru s-a datorat faptului ca se asteptau rezultate preliminare bune ale emitentului. Conform acestora, Transgaz a obtinut in 2007 un profit net de 224,34 de milioane de lei, iar cifra de afaceri a urcat la peste 1 miliard de lei, cu peste 13% peste cea inregistrata in 2006. "Şedinta de ieri a fost caracterizata de o evolutie destul de surprinzatoare pentru anumiti emitenti, mai ales pe finalul sedintei. S-au vazut vanzari importante pe produsele petroliere. Fundamental nu exista vesti proaste din acest domeniu, nu sunt evenimente nefavorabile care sa determine aceste iesiri. Dar continua sentimentele de incertitudine. Nu a fost o tendinta generalizata, probabil a fost un fond mai mare, cu detineri importante, care a lichidat partial sau total participatiile. Ne aflam in continuare intr-o stare emotionala de incertitudine si nesiguranta. Ar fi ideal ca Bursa sa inceapa sa se consolideze" - Paul Brendea, Prime Transaction.Bursa are nevoie de consolidareCel mai bun scenariu in aceste momente ar fi unul de consolidare la aceste niveluri, desi volumele mici indica reticenta la cumparare a investitorilor. "Bursa inregistreaza in continuare o evolutie descendenta, dar va fi greu ca piata sa mai scada. Ar trebui sa apara mai multi cumparatori interesati de preturile bune. Aceasta este, poate, singura parte buna din situatia in care se afla BVB acum, faptul ca preturile actiunilor sunt bune si incep sa apara tentatiile. In aceste momente actioneaza o categorie a investitorilor denumita "fader". Acestia sunt cei care nu asteapta confirmarea unei intoarceri de trend a Bursei, ci prefera sa o intuiasca. In momentul in care ei anticipeaza o intoarcere de tendinta, intra pe pozitii. Ei sunt cei care cumpara in aceste momente, desi este adevarat ca risca foarte mult. Cine stie sa riste acum va avea si cele mai mari profituri", ne-a mai explicat Mihai Chisu. "Volumele mici indica o lipsa de incredere a investitorilor intr-o revenire pe trend ascendent a pietei si o reticenta a acestora de a intra la cumparare. O intrare intr-o zona de acumulare pe termen mediu este foarte probabila in aceasta perioada", crede Alexandra Suciu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.