Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) va extinde la nivel national, la 1 aprilie, sistemul care permite firmelor sa declare online obligatiile bugetare, a declarat, marti, presedintele Agentiei, Daniel Chitoiu. “Fac apel la toate fir

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) va extinde la nivel national, la 1 aprilie, sistemul care permite firmelor sa declare online obligatiile bugetare, a declarat, marti, presedintele Agentiei, Daniel Chitoiu. “Fac apel la toate firmele sa utilizeze aceasta modalitate si sa aiba incredere ca documentele vor ajunge la unitatile fiscale. Astfel, se va evita aglomeratia de la ghisee din ultimele zile de declarare”, a spus Chitoiu intr-o conferinta de presa. ANAF urmareste sa introduca, la 1 iulie, plata online a impozitelor si taxelor pentru persoanele fizice autorizate si pentru cei care desfasoara activitati liberale, iar in doilea semestru vor putea efectua acest tip de plati pe Internet si persoanele juridice, potrivit lui Chitoiu.

In ianuarie, ANAF a anuntat extinderea metodei de depunere online a declaratiilor fiscale la noi categorii de contribuabili, precum si cresterea la 22 a numarului de judete in care se va aplica prevederea, respectiv in municipiul Bucuresti si in judetele Alba, Bacau, Bihor, Botosani, Brasov, Braila, Buzau, Cluj, Covasna, Giurgiu, Iasi, Ilfov, Maramures, Olt, Satu Mare, Salaj, Sibiu, Suceava, Timis, Tulcea si Valcea. Depunerea declaratiilor fiscale prin mijloace electronice de transmitere la distanta este extinsa la toate categoriile de contribuabili care au obligatia sa depuna declaratia privind obligatiile de plata la bugetul general consolidat, declaratia privind impozitul pe profit, decontul si decontul special de TVA, declaratia rectificativa si decontul privind accizele.

Metoda a fost aplicata gradual, astfel ca intr-o prima etapa ea a fost introdusa pentru contribuabilii persoane juridice cu domiciliul fiscal in municipiul Bucuresti si judetul Ilfov, iar in etapa urmatoare, aplicarea ei a fost extinsa la nivelul a inca zece judete, respectiv Bacau, Bihor, Brasov, Braila, Cluj, Iasi, Olt, Sibiu, Timis si Valcea. Presedintele ANAF a precizat ca in Bucuresti si judetul Ilfov, din 280.000 de firme au apelat la alternativa depunerii online a declaratiilor fiscale circa 17.000 de firme, ceea ce reprezinta un procent de circa 6%. “Neincrederea contribuabililor reprezinta principalul motiv pentru care contribuabilii nu au depus declaratiile fiscale online. Nici noi nu am facut o mediatizare corespunzatoare la agentii economici”, a spus Chitoiu. El a dat ca exemplu Spania, care a implementat, in 2001, sistemul de declarare prin mijloace electronice a obligatiilor fiscale, iar anul trecut inregistra 51% din formulare depuse online. Pentru a putea depune declaratiile fiscale online contribuabilii au nevoie de semnatura electronica, care se poate obtine gratuit.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.