Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii va continua sa functioneze, dar membrii Colegiului nu mai au voie sa dea verdicte pana la elaborarea unei noi legi in Parlament. Institutia nu va trece in subordinea Guvernului, isi va past
Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii va continua sa functioneze, dar membrii Colegiului nu mai au voie sa dea verdicte pana la elaborarea unei noi legi in Parlament. Institutia nu va trece in subordinea Guvernului, isi va pastra sediul actual, iar arhiva nu va fi instrainata. Acestea sunt concluziile intalnirii de ieri dintre premierul Tariceanu si reprezentantii Colegiului, menita a debloca activitatea institutiei. Printr-o Hotarare de Guvern ce va fi data in zilele urmatoare se va permite salariatilor sa isi continue munca, iar dupa aparitia motivatiei Curtii Constitutionale, Executivul va emite o Ordonanta de Urgenta conform careia justitia va stabili calitatea de colaborator al fostei Securitatii. Aceasta va fi formula interimara de functionare a CNSAS pana la aparitia unei noi legi a institutiei in Parlament.
Intalnirea dintre membrii CNSAS si premierul Tariceanu a fost asteptata cu mare interes pe holurile institutiei de catre angajati, care nu stiau ce se va intampla in continuare cu ei. Pe coloanele din centrul cladirii se aflau pusi la stalpul infamiei Sergiu Andon, Dan Voiculescu, dar si membrii Curtii Constitutionale. Insotit de consilierii sai Stejarel Olaru si Marius Oprea, premierul Tariceanu a analizat alaturi de reprezentantii Colegiului implicatiile deciziei Curtii Constitutionale in cazul Dan Voiculescu. "Imi pare rau ca venirea mea coincide cu un eveniment nefericit, dar e o problema serioasa si de functionare a CNSAS", a declarat Tariceanu. El a spus ca isi propune sa gaseasca rapid o formula juridica prin care accesul la propriul dosar sa nu poate fi blocat, iar angajatii institutiei sa isi continue activitatea fara a fi amenintati de pericolul unui somaj fortat. "Tariceanu a venit la parastasul CNSAS, cand in loc sa spargem o sticla de sampanie pentru noul sediu suntem trimisi la fier vechi", a comentat Dinescu situatia creata.
Justitia va da verdictele
Premierul a dat asigurari ca nu are nici un interes sa preia CNSAS in subordinea Guvernului si ca acesta va ramane in subordinea Parlamentului. El a anuntat ca Executivul va elabora o Ordonanta de Urgenta prin care justitia sa fie cea care decide cine a facut politie politica. Elementul de noutate este ca dosarele tuturor celor pentru care s-au gasit elemente de colaborare cu fosta Securitate vor fi publicate integral pe Internet. Pana la modificarea legii in Parlament, membrii Colegiului nu mai au voie sa dea nici un verdict. Solutia interimara propusa de premier si acceptata de membrii Colegiului a fost ca zilele urmatoare sa fie emisa o hotarare de Guvern, care sa permita continuarea activitatii salariatilor. "Dosarele vor ramane in cadrul unei institutii publice si nu vor reveni in zona SRI sau la armata, unde accesul era imposibil pentru cetateni", a spus premierul. Constantin Ticu Dumitrescu a spus ca decizia Curtii Constitutionale poate fi totusi contestata prin recurs sau cerere de revizuire pe procedura. Membrul CNSAS a declarat ca este anormal ca judecatorul Curtii, Petre Ninosu, sa se pronunte pentru neconstitutionalitatea legii Ticu desi in timpul sedintei a stat mai mult afara. "Sper totusi ca noua lege ce iese din Parlament sa fie mai buna decat aceasta si sa nu mai fie probleme", a spus Ticu Dumitrescu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.