Comisia constata ca "nu sunt rezultate convingatoare" in combaterea coruptiei la nivel inalt
Şi recomanda autoritatilor de la Bucuresti sa remedieze situatia pana la urmatorul raport, din iunie.
Planul de Actiune este lacunar si ineficient
Comisia constata ca "nu sunt rezultate convingatoare" in combaterea coruptiei la nivel inalt
Şi recomanda autoritatilor de la Bucuresti sa remedieze situatia pana la urmatorul raport, din iunie.
Planul de Actiune este lacunar si ineficientRaportul Comisiei Europene privind situatia justitiei din Romania a fost dat ieri publicitatii, la cateva minute dupa adoptare. Intrucat este vorba despre un raport partial, nu se face referire explicita la activarea clauzei de salvgardare, insa comisarii europeni atrag atentia ca "situatia din teren da nastere la preocupari". Deficientele ar trebui rezolvate inainte de efectuarea de catre Comisie a unei evaluari complete in luna iunie. Potrivit documentului, "in domenii cheie cum ar fi lupta impotriva coruptiei la nivel inalt, nu s-a facut inca dovada unor rezultate convingatoare". Printre intarzierile constatate de oficialii de la Bruxelles se numara punerea in aplicare a unei strategii coerente de recrutare in sistemul judiciar, infiintarea Agentiei Nationale de Integritate, dar si elaborarea unei strategii globale si punerea in aplicare de proiecte reprezentative pentru a lupta impotriva coruptiei la nivel local. In special, Romania ar trebui sa sporeasca eforturile de combatere a coruptiei la nivel inalt si ar trebui sa-si intareasca eforturile pentru a mentine stabilitatea legislativa si institutionala a cadrului de lupta anticoruptie, atrage atentia CE. Documentul oficial mai constata ca activitatea DNA "arata un parcurs pozitiv in ultimele sase luni", dar mentioneaza ca unele dintre cauzele care implica fosti ministri sau actuali ministri au fost restituite procurorilor de catre instante, din cauza unor erori procedurale. De asemenea, CE atrage atentia ca daca modificarile aduse de catre Parlament Codului de procedura penala vor fi promulgate, "aceste modificari ar afecta substantial negativ eficienta anchetelor penale in Romania, (...) anchetele comune impreuna cu statele membre, lupta impotriva terorismului si urmarirea in justitie a criminalitatii transfrontaliere".Planul de Actiune este ineficientComisarii europeni atrag atentia ca Planul de Actiune, pe baza caruia Romania si-a propus sa reformeze sistemul judiciar si sa lupte impotriva coruptiei, are numeroase lacune. Potrivit unei note existente in raport, "obiectivele prevazute in Planul de actiune sunt contrazise de unele initiative legislative si politice lansate". In plus, "planul omite chestiunea importanta a stabilitatii legislative si institutionale a cadrului de lupta anticoruptie. Planul omite de asemenea sa indice cand si daca vor fi elaborate strategii sectoriale in domeniul reformei justitiei si a combaterii coruptiei, care sa le inlocuiasca pe cele devenite caduce de curand", se mai arata in nota citata.
CE critica de asemenea "scurgerea de informatii confidentiale catre presa" si recomanda ca indeplinirea indicatorilor de performanta "sa fie monitorizata riguros de catre un puternic mecanism de coordonare central operational".Nu a trecut pericolul clauzei de salvgardarePresedintele PD-L, Emil Boc, a precizat ieri la finalul BPN ca Raportul prezentat la Bruxelles arata ca „Guvernul Tariceanu este incapabil sa asigure reforma Justitiei si lupta impotriva coruptiei" si ca "principala problema pe care Romania o are in momentul de fata, sesizata de Comisia Europeana, o reprezinta blocarea luptei anticoruptie la nivel inalt de catre Guvernul Tariceanu”. Potrivit lui Boc, "asistam la un regres al luptei anticoruptie, la o revenire la situatia din timpul guvernarii PSD”. El a sustinut ca Executivul a numit demnitari in posturi-cheie, pentru a bloca reforma Justitiei si lupta anticoruptie. Boc a mai spus ca, daca Guvernul isi mentine „practica de a bloca lupta anticoruptie”, exista pericolul activarii clauzei de salvgardare pe Justitie, in luna iunie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.