SLI-ICPE: Prejudiciul adus statului este de cel putin 18 mil. euro
Plangerea adresata DNA priveste si conducerea institutuluiScandalul privatizarii Institutului de Cercetari si Proiectari Electrotehnice Bucuresti - ICPE SA a ajuns la Directia Na
SLI-ICPE: Prejudiciul adus statului este de cel putin 18 mil. euro
Plangerea adresata DNA priveste si conducerea institutuluiScandalul privatizarii Institutului de Cercetari si Proiectari Electrotehnice Bucuresti - ICPE SA a ajuns la Directia Nationala Anticoruptie. Dupa ce a reusit stoparea actiunii de poprire pusa de ONT Carpati pe actiunile institutului, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, in frunte cu presedintele sau si comisia de negociere, ar putea da socoteala pentru modul in care au actionat in fata procurorilor anticoruptie. Audierile s-ar putea impune ca urmare a plangerii penale formulate de Sindicatul Liber Independent - ICPE, prin presedintele Marin Vochin, potrivit careia persoanele amintite si presedintele Consiliului de Administratie al ICPE, respectiv directorul general al acesteia, au "favorizat vanzarea pachetului majoritar de actiuni pe care statul roman le avea la ICPE SA Bucuresti la o valoare mult subevaluata fata de pretul real, prejudiciul cauzat statului fiind de cel putin 18 milioane euro".
In sprijinul afirmatiilor sale, liderul de sindicat invoca faptul ca "fiecare dintre cei sase parati a contribuit la privatizarea ICPE si la vanzarea actiunilor catre Asociatia Salariatilor ICPE, asociatie care nu are forta financiara suficienta".
Cei sase parati sunt presedintele AVAS - Teodor Atanasiu, membri ai Comisiei de Negociere si Privatizare a ICPE SA - Gheorghe Pasca, Mihai Obacescu, Angela Ungureanu, Maria Matichescu si Ruxandra Costea, presedintele CA al ICPE - Daniela Motreanu, directorul general al ICPE SA - Vergil Dan Racicovschi, Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 3 si Inspectia Judiciara a Consiliului Superior al Magistraturii.Atanasiu ar fi "grabit" privatizareaPotrivit documentului inregistrat la Sectia de Combatere a Infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie si declinat spre solutionare Serviciului Teritorial Bucuresti al DNA, Teodor Atanasiu ar fi "grabit" privatizarea ICPE fara a tine cont de faptele de incalcare a legii semnalate de sindicate si fara a astepta rezultatul verificarilor Directiei Generale Control si Relatii Publice a AVAS, careia Guvernul Romaniei ii daduse spre control si rezolvare "Memoriul" trimis de SLI-ICPE.
In ceea ce-i priveste pe membrii Comisiei de privatizare, liderul sustine ca acestia nu au analizat toate ofertele tehnice si financiare si nu au facut procesul de privatizare transparent privind cauzele respingerii ofertelor celorlalti participanti si admiterii ofertei Asociatiei Salariatilor ICPE, cu toate ca la timpul respectiv aceasta nu avea bani in cont, iar scrisoarea de bonitate financiara nu avea acoperire cu garantii bancare.
Daniela Motreanu este acuzata ca nu ar fi permis accesul sindicalistilor la sedintele CA si nu i-ar fi informat asupra activitatii economice a societatii, "aproband toate actiunile nelegale ale directorului general", "care ar fi fost pus in functie fara concurs".Subevaluat in vederea cumparariiReferitor la acesta din urma, documentul inaintat DNA noteaza ca Racicovschi ar fi constituit cu ajutorul consilierilor juridici care ar fi avut o relatie la un anumit notar o noua Asociatie a Salariatilor ICPE pentru privatizare, preluand numarul de inregistrare al persoanei juridice infiintate in 2000, dar care in anul 2004 "nu mai exista de 'jure>>, fiindca de 'facto>> nu mai functiona din anul 2001". Aceasta asociatie nou-infiintata de directorul general Racicovschi, din care face si el parte, a castigat licitatia pentru privatizarea ICPE.
Directorul Racicovschi este acuzat de sindicalisti si pentru faptul ca a "realizat si semnat Dosarul de privatizare al ICPE, subevaluand patrimoniul societatii cu scopul declarat ca il va cumpara". De asemenea, directorul general ar fi folosit "resursele materiale si financiare ale ICPE in scopuri personale, depasind cheltuielile de protocol legale, a angajat firme de avocatura, desi avea consilieri juridici, in procese de intimidare impotriva SLI-ICPE si a presedintelui acestuia".
Tot Vergil Dan Racicovschi este acuzat ca, datorita "pasivitatii Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 3 a continuat sa incalce legea, sa privatizeze ICPE si chiar sa-i cumpere actiunile la preturi subevaluate", procurorii facandu-se vinovati de "favorizarea infractorilor amintiti".
"In drept, este vorba despre actiuni de coruptie, infractiuni asimilate infractiunilor de coruptie, infractiuni in legatura directa cu infractiunile de coruptie, infractiuni de fals, uz de fals, abuz in serviciu contra intereselor publice ale persoanei sau prin ingradirea unor drepturi asociate cu beneficii pentru sine sau pentru altul, incalcari ale legii privind accesul la informatii si a transparentei decizionale si in special stabilirea cu intentie a unei valori diminuate a bunurilor apartinand statului in cadrul procesului de privatizare", se arata in plangere.Vandut pentru 6,8 mil. lei, plus investitii La 13 septembrie 2007, AVAS anunta ca a inregistrat trei oferte pentru privatizarea pachetului majoritar de actiuni detinute la ICPE Bucuresti: ICPE Electrocond Technologies SA Bucuresti, Asociatia Salariatilor ICPE (din care face parte si directorul actual al societatii, Vergil Racicovschi - n.n.) si SC Ipronef SA. La 27 decembrie 2007, contractul de privatizare al ICPE Bucuresti, reprezentand 62,1283% din capitalul social, a fost vandut "singurului ofertant" (dupa cum nota comunicatul Autoritatii), Asociatia Salariatilor ICPE Bucuresti, pretul obtinut de AVAS fiind aproape 6,8 mil. lei. Cumparatorul si-a asumat investitii tehnologice de 3,4 mil. lei si o infuzie de capital de 705.000 dolari.
Criteriile de precalificare erau inexistenta sanctiunilor penale pentru savarsirea gestiunii frauduloase, abuz de incredere, fals, inselaciune, delapidare, marturie mincinoasa, dare sau luare de mita sau alte contraventii si infractiuni prevazute in Legea nr. 11/1991 privind combaterea concurentei neloiale, cu modificarile si completarile ulterioare.
De asemenea, ofertantii trebuia sa aiba experienta in domeniul cercetarii-dezvoltarii pentru ramura de stiinta a societatii comerciale de cercetare-dezvoltare sau pentru o ramura inrudita, bonitate financiara si capacitate de a prelua o noua afacere.Actiunile, poprite la un moment dat de ONT CarpatiActiunile ICPE Bucuresti au fost poprite, la un moment dat, de catre ONT Carpati, care a castigat in instanta dreptul de a obliga AVAS la plata unor daune materiale, plus dobanda, create in baza unor contracte incheiate in 1990.
Potrivit adresei remise ICPE, "actiunile sunt declarate poprite in masura necesara realizarii obligatiei de plata a 2.056.102,66 euro cu titlu de debit, 1.626.070,26 euro reprezentand dobanda aferenta perioadei 2 martie 1992 - 31 august 2005, 210.095,62 euro cu titlu de dobanda legala calculata incepand cu data de 1 septembrie 2005 pana la 15 martie 2007 si care se va calcula in continuare pana la data achitarii debitului, 167.573,3 lei cheltuieli de judecata si 101.163,95 lei cheltuieli de executare". AVAS a contestat executarea popririi, aceasta fiind suspendata pana la solutionarea cauzei pe fond.
Cele 62,1283% dintre actiunile ICPE detinute de AVAS au fost scoase la privatizare la data de 16 august 2007, metoda aleasa fiind cea de negociere cu selectie pe baza de oferte tehnice. Ceilalti actionari sunt SIF Muntenia cu 37,6818% si persoane fizice cu 0,1899%.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.