In cel mai scurt timp, parlamentarii vor trebui sa modifice o serie de legi care au fost declarate neconstitutionale de catre Curtea Constitutionala: Legea CNSAS, cea privind votul uninominal, dar si actul normativ privind imobilele RA-APPS. In urmat
In cel mai scurt timp, parlamentarii vor trebui sa modifice o serie de legi care au fost declarate neconstitutionale de catre Curtea Constitutionala: Legea CNSAS, cea privind votul uninominal, dar si actul normativ privind imobilele RA-APPS. In urmatoarele 45 de zile, alesii sunt nevoiti sa adopte un nou proiect de lege care sa reglementeze statutul CNSAS, daca Guvernul nu va emite o ordonanta de urgenta sau o hotarare in acest sens. Ei ar putea vota proiectul depus la Senat de pesedistul Serban Nicolae, potrivit caruia institutia nu mai poate da verdicte de politie politica, urmand sa se rezume la o activitate de cercetare a dosarelor fostilor colaboratori ai Securitatii. O alta urgenta pe agenda senatorilor si deputatilor o reprezinta legea privind votul uninominal asupra caruia Guvernul si-a asumat raspunderea, care trebuie pusa in acord cu decizia de neconstitutionalitate a Curtii in trei puncte. Desi comisiile juridice reunite ar fi trebuit sa opereze deja modificarile si sa finalizeze raportul, absenteismul in randul alesilor si lipsa de vointa a acestora de a reforma sistemul electoral au determinat amanarea deciziilor pentru saptamana aceasta. Parlamentarii vor avea de lucru si in cazul legii potrivit careia chiriasii RA-APPS pot cumpara imobilele prin negociere directa, act declarat neconstitutional de Curte. Similar, ei vor avea de furca si in cazul Legii privind raspunderea ministeriala, care a primit verdict de neconstitutionalitate. Fiind an electoral, alesii isi vor concentra atentia si pe adoptarea unor masuri sociale, cum ar fi majorarea salariilor personalului bugetar, inclusiv cel militar. De altfel, sesiunea va debuta cu doua motiuni simple, una depusa de PD-L privind taxa de prima inmatriculare, o alta initiata de PSD in legatura cu cresterea preturilor. (Raluca PAPADOPOL)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.