Seful statului francez va fi primit astazi la Palatul Cotroceni, dupa pranz, la finalul convorbirilor oficiale urmand sa fie semnata "Declaratia comuna pentru punerea in aplicare a unui parteneriat strategic intre Romania si Franta". Nicolas Sarko
Seful statului francez va fi primit astazi la Palatul Cotroceni, dupa pranz, la finalul convorbirilor oficiale urmand sa fie semnata "Declaratia comuna pentru punerea in aplicare a unui parteneriat strategic intre Romania si Franta". Nicolas Sarkozy are o intrevedere dupa amiaza cu primul-ministru Calin Popescu Tariceanu si apoi va vorbi in plenul Parlamentului. Presedintele Frantei nu va semna nici un acord comercial cu Romania in cadrul vizitei sale la Bucuresti, avand in vedere acuzatiile aduse Romaniei in trecut, din cauza coruptiei, a anuntat o sursa din cadrul Presedintiei franceze, citata de AFP si preluata de Mediafax.
"Parteneriatul strategic", primul cu un stat din Europa Centrala si de Est, cuprinde cinci teme: dialogul politic, relatiile economice (Franta fiind cel de-al treilea partener comercial al Romaniei, dupa Germania si Italia), cooperarea stiintifica si culturala (prima tara de primire a studentilor romani in strainatate), libera circulatie a persoanelor, aparare si securitate, potrivit Presedintiei franceze. In timp ce Sarkozy si-a facut un obicei din a anunta contracte importante cu ocazia recentelor sale vizite oficiale in strainatate, nici un acord comercial nu va fi semnat in Romania. "Numeroase critici au fost adresate in trecut Romaniei din cauza nivelului sau de coruptie, ar fi mai bine pentru noi sa disociem aceasta vizita, dominata de semnarea unui parteneriat strategic, de orice acord comercial", a declarat o sursa din cadrul Presedintiei franceze. Parteneriatul strategic este stabilit pe o perioada de cinci ani, urmand ca valabilitatea sa sa fie extinsa cu perioade succesive de cinci ani, potrivit Presedintiei romane.
"Romania este o tara foarte importanta pentru UE: este cea de-a saptea tara din UE in functie de numarul de locuitori, al deputatilor din Parlamentul European si al voturilor in Consiliul European. Romania se situeaza imediat dupa Polonia, dar inaintea Olandei", subliniaza presedintia franceza. "Este o deplasare fara ministri, foarte concentrata, cu intrevederi directe si aprofundate cu presedintele si premierul roman, deoarece situatia politicii din Romania este complicata. Cei doi lideri ai Executivului sunt in prezent in faza de coabitare, situatie care necesita discutii cu amandoi, pentru progresul cooperarii", se vehiculeaza in anturajul lui Sarkozy. Vizita de o zi a presedintelui francez la Bucuresti face parte dintr-un turneu pe care acesta il intreprinde in capitalele europene inainte de preluarea presedintiei UE de catre Franta, in a doua jumatate a lui 2008. Inaintea plecarii, Sarkozy este invitat la o receptie data in onoarea sa la hotelul Mariott de comunitatea franceza din Romania.
Masuri de protectie
Aproximativ noua sute de politisti bucuresteni vor asigura masurile de liniste si ordine publica astazi, cu ocazia vizitei in Romania a presedintelui frances Nicolas Sarkozy. Potrivit purtatorului de cuvant al Politiei Capitalei, pe traseul pe care il va urma presedintele francez, vor actiona 385 de politisti, din care 220 de la Ordine publica si Investigatii criminale si 160 de la Brigada de Politie Rutiera. De asemenea, in celelalte zone ale Capitalei vor actiona 480 de politisti, intre care si mai multe echipaje ale Serviciului Politiei de Interventie Rapida. "Politistii vor asigura traseele de deplasare, vor securiza zonele de vizita - cele doua Palate - si vor securiza venirea si plecarea de pe aeroport", a spus comisarul Ciocan. Sarkozy va sosi la Bucuresti in jurul pranzului, el fiind asteptat la Cotroceni la ora 13:55. (A.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.