Directorul general al Companiei Nationale Posta Romana, Dan Mihai Toader, s-a prezentat, luni, la sediul Directiei Nationale Anticoruptie, la iesire declarand ca a fost pus sub invinuire, alaturi de alti colegi si de un judecatori, in dosarul in care

Directorul general al Companiei Nationale Posta Romana, Dan Mihai Toader, s-a prezentat, luni, la sediul Directiei Nationale Anticoruptie, la iesire declarand ca a fost pus sub invinuire, alaturi de alti colegi si de un judecatori, in dosarul in care sunt cercetati Chiuariu si Nagy.

La iesirea din sediul DNA a declarat ca procurorii l-au chemat pentru a-i ajunge la cunostinta invinuirile.

Acesta a declarat ca, alaturi de el, au mai fost invinuiti si alti doi colegi, tot directori, precum si un anume judecator, Cuzuc, care ar fi avut legatura cu o sentinta data intr-un proces al Postei Romane.

Toader a adaugat ca are un minim de cunostinte juridice dar ca nu poate pricepe invinuirea care i se aduce si nici faptele de care este acuzat pentru abuz in serviciu.

Procurorii anticoruptie fac cercetari intr-un dosar referitor la asocierea companiei Posta Romana cu un grup de firme in vederea realizarii unui proiect imobiliar pe Calea Victoriei din Bucuresti, caz in care sunt implicati fostul ministru al Justitiei, Tudor Chiuariu si fostul ministru al Comunicatiilor, Zsolt Nagy.

In 18 septembrie anul trecut, seful Directiei Nationale Anticoruptie, Daniel Morar cerea acordul Comisiei speciale de la Cotroceni pentru inceperea urmaririi penale a lui Chiuariu si Nagy.

Potrivit unui comunicat al DNA, Szolt Nagy, ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei in perioada decembrie 2004 - iunie 2007, si Tudor Chiuariu, ministrul Justitiei, sunt acuzati de abuz in serviciu contra intereselor publice avand ca urmare obtinerea unui avantaj patrimonial pentru altul, infractiune conexa celor de coruptie.

In 10 septembrie, Directia Nationala Anticoruptie anunta ca s-a sesizat in urma unei stiri de televiziune cu privire la legalitatea unor achizitii publice realizate de Compania Nationala Posta Romana, precum si cu privire la legalitatea unor asocieri ale acestei institutii sau ale angajatilor sai in diferite firme.

DNA vorbea despre dosarul penal 218/P/2006, inregistrat in luna septembrie 2006, adica un an mai devreme, spunand ca se efectueaza acte premergatoare cu privire la legalitatea unor achizitii publice realizate de Compania Nationala Posta Romana, precum si cu privire la legalitatea unor asocieri ale acestei institutii sau ale angajatilor sai, in diferite societati comerciale, si cu privire la posibila fraudare a patrimoniului public si privat al statului, ca urmare a acestor activitati.

In acest dosar, in cursul lunii aprilie 2007, ca urmare a unei stiri aparute la 25 aprilie 2007 pe postul de televiziune "The Money Channel" legata de asocierea Postei Romane cu doua societati comerciale pe actiuni, procurorii au extins verificarile cu privire la modul in care, imobilul situat in Bucuresti, Calea Victoriei 133-135, definit ca fiind proprietate publica a statului, conform HG 550/1996 si HG 1.034/2001, a fost constituit de catre Compania Nationala Posta Romana ca aport la capitalul social al unei firme private SC Imopost Developments SA.

Cercetarile presupun, intre altele si verificarea imprejurarilor emiterii HG 377/2007, respectiv a notelor de fundamentare emise de catre Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei si Ministerul Justitiei, precum si a documentatiei si avizelor necesare, preciza DNA.

In apararea sa, ministrul Chiuariu a comunicat atunci, prin Biroul de Presa al MJ, ca la avizarea HG 377/2007 privind terenul din calea Victoriei 133-135 din Capitala s-a avut in vedere certificatul de atestare a dreptului de proprietate al Companiei Posta Romana, iar decizia Executivului nu scoate terenul in cauza din proprietatea statului.

Dupa desfiintarea Comisiei speciale de la Cotroceni, presedintele Traian Basescu a avizat cererea procurorilor privind declansarea procedurilor legale pentru urmarirea penala a opt fosti si actuali ministri, printre care Tudor Chiuariu si Zsolt Nagy.

La sfarsitul lunii ianuarie, ministrul interimar al Justitiei, Teodor Melescanu, a transmis la DNA si DIICOT actele primite de la Presedintie pentru cei opt.
Mediafax


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.