In zonele locuite majoritar de maghiari s-au intetit atacurile la adresa limbii oficiale a statului, a carei predare in scoli este vazuta ca „o chinuire institutionalizata a copiilor” unguri

Anul trecut, insusi seful statului, presedintele Traian Basescu, a si-a declarat public sustinerea ideii de predare a limbii romane la fel ca aunei limbi straine, pentru copiii maghiari din judetele Harghita si Covasna. Acum cercurile extremiste unguresti din zona au prins, asa cum e si firesc, si mai mult curaj. Diversi lideri ai Uniunii Civice Maghiare, devenita recent Partid Civic Maghiar, dar si ai UDMR, au inceput sa aiba din ce in ce mai frecvente aparitii in presa de limba maghiara din zona, in care condamna, in fel si chip, „chinurile” la care sunt supusi copiii maghiari, „siliti sa invete limba romana”. Ziarele in limba maghiara din zona abunda in articole cel putin injurioase la adresa limbii oficiale a statului. Iata, mai jos, fragmente dintr-un articol aparut recent, in cotidianul „Haromszek” (Trei Scaune, in traducere - n.r.) din Sfantu-Gheorghe, sub semnatura unui anume An dras Kovacs. Titlul si intertitlul apartine redactiei noastre.

Limba romana „are caracter pustiitor”, de „politica de asuprire”

„Trebuie spus clar: distorsiunile prezente in predarea limbii romane ca materie reprezinta pacostea de dinainte de anii '90 a sistemului de invatamant.