Societatea civila a iesit ieri in Piata Universitatii, cerand repunerea in drepturi a CNSAS. Sub presiunea opiniei publice, guvernantii promit sa rezolve problema miercuri, printr-o ordonanta de urgenta. Protestele continua cu noi sustinatori. CNS
Societatea civila a iesit ieri in Piata Universitatii, cerand repunerea in drepturi a CNSAS. Sub presiunea opiniei publice, guvernantii promit sa rezolve problema miercuri, printr-o ordonanta de urgenta. Protestele continua cu noi sustinatori. CNSAS este o institutie care trebuie intarita, nu desfiintata, accentueaza Regele Mihai.
Grupul PNL format din Marius Oprea si Stejarel Olaru se intalneste astazi cu reprezentantii CNSAS pentru a decide continutul unui proiect de Ordonanta de Urgenta, care sa fie asumat miercuri de Guvern, in vederea clarificarii cadrului legal al Consiliului. "Ne intalnim maine (astazi -n.red.) cu reprezentatii CNSAS pentru a elabora un proiect de Ordonanta de Urgenta care sa regleze activitatea CNSAS pentru ca deconspirarea Securitatii ca politie politica se fie reluata. Cel mai probabil, Guvernul va lansa miercuri aceasta Ordonanta de Urgenta", ne-a declarat istoricul Marius Oprea, consilier personal al primu-ministrului. "Cat despre preluarea arhivelor detinute de Colegiu de catre Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, nu a fost decat o varianta de avarie, propusa doar in lipsa altor variante. Vom regla situatia de la CNSAS, nu mai avem nevoie de o varianta de avarie", a sustinut Oprea. El ne-a explicat ca, printr-o analiza cot la cot cu reprezentantii Consiliului, articolele declarate neconstitutionale de Curte vor fi scoase din lege si vor fi reconstruite.
PNL isi asuma raspunderea
Premierul Tariceanu a declarat, sambata, la Brasov, ca PNL isi asuma raspunderea pentru "scoaterea din impas" a CNSAS, mentionand ca a decis deja formarea unui grup de lucru, din care vor face parte Stejarel Olaru si Marius Oprea, pentru a gasi suportul legal in acest sens. "Impreuna cu colegii mei am concluzionat ca avem o responsabilitate majora ca partid pentru a scoate din impas CNSAS. Consideram ca avem obligatia si parghiile necesare sa asiguram existenta si functionarea unei structuri a CNSAS-ului, care sa permita accesul fiecarei persoane la propriul dosar, care sa permita continuarea procesului de deconspirare a fostei Securitati si care sa aiba rolul de a pastra acest fond arhivistic extraordinar", a declarat Tariceanu, la finele intalnirii conducerii PNL cu grupurile parlamentare ale formatiunii. Intrebat daca Guvernul isi va asuma raspunderea in Parlament pe un eventual proiect de lege cu privire la CNSAS, Tariceanu a spus: "Nu va pot da detalii in privinta modalitatii prin care sa rezolvam problema". PDL a cerut, sambata, Guvernului sa emita o ordonanta de urgenta pentru continuarea activitatii CNSAS.
Solutia Chiuariu
Tot sambata, fostul ministru al Justitiei Tudor Chiuariu a sustinut ca singura solutie pentru a salva Consiliul este transformarea acestuia intr-o autoritate administrativa autonoma de investigatie. "Singura solutie pentru a salva CNSAS este transformarea acestuia intr-un organ de investigatie, care, in cazul in care gaseste probe de politie politica, sa sesizeze o instanta judecatoreasca, aceasta putand constata calitatea de agent sau de colaborator al fostei Securitati", a declarat Tudor Chiuariu, secretar general adjunct al PNL.
Consiliul aparat in Piata Universitatii
Cateva sute de persoane au protestat ieri in Piata Universitatii impotriva deciziei Curtii Constitutionale (CC) de a anihila CNSAS, cerand demisia judecatorilor Curtii si ai Avocatului Poporului. Participantii la actiunea initiata de 25 de organizatii neguvernamentale au somat Guvernul si Parlamentul sa gaseasca rapid solutii pentru continuarea procesul de deconspirare a fostei politii politice comuniste, solicitand, de asemenea, schimbarea legislatiei, astfel incat magistratii CC sa poata fi revocati.
In fantana de la Arhitectura, tinerii din Militia Spirituala au scandat impotriva "personajelor cu ochi albastri" de la CC si a "asa-numitului Avocat al poporului care a sustinut cu gura plina desfiintarea CNSAS": "Revocarea voastra/ Libertatea noastra!"; "Pentru noi/ Sunteti un gunoi!"; "V-ati deconspirat!"; "Demisia!"; "Rusine!". Imnul Golanilor a insufletit adunarea, fostii revolutionari strigand lozinci anticomuniste. Mircea Toma, de la Agentia de Monitorizare a Presei, le-a spus participantilor ca cea mai buna solutie ar fi ca magistratii CC sa-si dea demisia de onoare, dar a admis ca acest lucru nu se va intampla. El le-a cerut protestatarilor sa continue manifestatiile in Piata, in fiecare zi, de la ora 14.00, iar celor de la CNSAS le-a solicitat sa faca public trecutul membrilor Curtii. Cristian Parvulescu (Asociatia Pro Democratia) a catalogat decizia CC drept "restauratie" si chiar "lovitura de stat", insistand ca romanii nu pot accepta ca deconspirarea sa fie blocata. Ana Blandiana a marturisit ca nu credea sa invete a mai vorbi o data in Piata Universitatii, dar desfiintarea CNSAS intr-o tara membra UE si NATO este, in opinia sa, mai grava decat mineriadele. In multime au putut fi vazuti Ticu Dumitrescu, Alina Mungiu, Marius Oprea, Radu Filipescu, Horia Roman Patapievici, liberalii Radu Stroe si Stejarel Olaru, fostul ministru Monica Macovei, fosti parlamentari taranisti, reprezentanti ai asociatiilor de revolutionari. Alianta Civica a invitat cetatenii ca, incepand de astazi, sa depuna flori la sediul CNSAS in semn de solidaritate cu aceasta institutie si a anuntat ca maine, ora 14, va organiza un pichet de sustinere a Consiliului in fata Palatului Victoria. (A.H.; O.B.)
Noi protestatari
Unsprezece asociatii si fundatii, grupate in jurul fostului presedinte Emil Constantinescu, au anuntat, sambata, ca se alatura protestului impotriva blocarii activitatii CNSAS, cerand membrilor lor sa ia parte la manifestatiile autorizat organizate.
"Cerem tuturor membrilor nostri (...) sa intreprinda toate actiunile legale care exprima profunda indignare a opiniei publice in legatura cu blocajul survenit in urma hotararii Curtii Constitutionale din 31 ianuarie 2008", se arata in comunicatul semnat de Fundatia Romana pentru Democratie (FRD), Solidaritatea Universitara, Asociatia pentru Educatie Cetateneasca (ASPEC), Fundatia pentru Progres (FPP), Institutul pentru Cooperare Regionala si Prevenirea Conflictelor (INCOR), Fundatia Generatia Europeana XXI, Fundatia Ecomondia, Forul Antitotalitar Crestin al Luptei Anticomuniste, Conventia Medicilor Democrati din Romania (CMDR), Fundatia Romana pentru Cooperare Europeana, Consiliul Moral al Revolutiei. Autorii protestului cer Guvernului sa adopte o ordonanta de urgenta care sa evite blocajul de la CNSAS si Parlamentului sa corecteze, punctual, acele articole de lege a caror modificare se impune, "fara a impieta asupra sensului profund al Legii de deconspirare a Securitatii ca politie politica pastrandu-i esenta si spiritul". (O.B.)
Interventia Regelui Mihai
Regele Mihai I considera ca incetinirea sau oprirea efortului de deconspirare a politiei politice comuniste este un act impotriva viitorului romanesc, iar CNSAS este o institutie care trebuie intarita, nu desfiintata. "Nu este posibila o constructie durabila romaneasca in lipsa respectului fata de institutii si fata de valori. CNSAS este o institutie perfectibila, care are multe de facut pentru a ajunge la rezultatele de care societatea romaneasca are nevoie. Dar aceasta institutie are nevoie sa fie intarita, nu desfiintata", se arata intr-un comunicat de presa difuzat de Palatul Elisabeta. Regele subliniaza ca drumul Romaniei catre o societate statornica, indreptata catre valorile democratiei si libertatii nu este nici reversibil, nici indoielnic si cere intregii societati romanesti "sa faca orice efort posibil" pentru ca acest drum sa nu mai fie pus sub semnul intrebarii. (O.B.)
Accesul la dosar, neconstitutional
Directorul de investigatii al CNSAS Germina Nagat sustine ca, daca Legea 187/1999 este neconstitutionala, atunci "este neconstitutional accesul la propriul dosar" intocmit de fosta Securitate. Nagat arata, intr-un interviu pentru BBC, ca pe durata celor 45 de zile cat Legea e suspendata, angajatii CNSAS au o singura optiune - sa plece acasa. "Optiunile nu sunt la angajati, pentru angajati nu exista nici o optiune din momentul publicarii, decat sa-si inchida birourile, sa plece. Optiunile sunt, dupa publicare, la cei care pot decide, adica cei care pot modifica legea: fie Parlamentul, fie Guvernul printr-o ordonanta de urgenta", afirma Directorul de investigatii al CNSAS. Ea mai spune despre angajatii Consiliului: "Oamenii acestia au muncit sapte ani de zile in conditii foarte grele. Ei acum se simt, pur si simplu, aruncati la cos. (...) Oamenii acestia au citit chestii ingrozitoare timp de sapte ani si le stiu. Sunt tratati ca si cum toata munca lor nu valoreaza doi bani, tot ce au facut sapte ani este neconstitutional. (A.H.)
Asasinarea statului de drept
Presedintele Societatii Academice din Romania (SAR) Alina Mungiu Pippidi, sustine ca decizia Curtii Constitutionale (CC) privind Legea CNSAS "echivaleaza cu un asasinat al statului de drept". Mungiu Pippidi aminteste, intr-un comunicat de presa, ca articole din Legea 187/1999 au mai fost atacate in fata Curtii Constitutionale de inca sapte ori si de fiecare data exceptiile au fost respinse. Explicatia faptului ca magistratii Curtii s-au facut de ras, gasind complet neconstitutionala o lege care exista de noua ani si creand precedentul ca orice lege din Romania poate fi in aceasta situatie, este in opinia presedintelui SAR existenta unor interese foarte puternice. Alina Mungiu Pippidi afirma ca membrii CC au dovedit ca "sunt acolo ca sa apere interesul lor, nu al legii". "Ma alatur cu totul protestului CNSAS si al societatii civile si indemn pe toata lumea sa faca la fel. Daca vrem vreodata sa eliberam magistratura noastra de gasca asta de securisti mostenita de la Ceausescu, acum e momentul. Si pana una alta, sfatuiesc pe CNSAS sa le publice dosarele imediat pe Internet", spune presedintele SAR. (A.H.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.