Google Inc a anuntat rezultate usor dezamagitoare in trimestrul al patrulea al anului 2007, pe fondul unei sporiri a cheltuielilor de capital si a costurilor pentru publicitate, actiunile companiei scazand cu 6,5%, informeaza Reuters.
Venitul a crescut cu 51% la 4,827 miliarde dolari, putin sub estimarile analistilor, de 4,83 miliarde dolari.
Nivelul crescut al platilor catre site-urile de internet afiliate ce publica reclame Google, cunoscute sub denumirea de costuri de trafic, a luat prin surprindere analistii.
"Rezultatele din acest trimestru au fost mai slabe decat se estimase", a declarat analistul firmei Cantor Fitzgerald, Derek Brown.
"Venitul inregistrat de site-urile Google a fost un pic mai scazut, iar costurile de trafic au fost mai crescute decat estimasem".
Este doar a treia oara in 14 trimestre, de cand Google a devenit companie publica, cand firma nu reuseste sa depaseasca estimarile facute de analistii de pe Wall Street.
Profitul net al Google in trimestrul al patrulea al 2007 a crescut la 1,21 miliarde dolari, sau 3,79 dolari pe actiune, de la 1,03 miliarde dolari, sau 3,29 dolari pe actiune anul trecut.
Castigul pe actiune a fost de 4,43 dolari, putin sub estimarile analistilor chestionati de Reuters, de 4,47 dolari.
"Pentru prima data dupa mult timp, profitul Google nu a fost in ton cu asteptarile", a declarat analistul firmei Sanford C. Bernstein, Jeffrey Lindsay.
"Nu cred ca este vorba deocamdata de o slabiciune economica a companiei", a adaugat Lindsay.
"Compania se confrunta cu probleme de competitivitate".
Google incearca sa vanda reclame pe site-uri de retele sociale pe internet, nu este tocmai cea mai profitabila piata web, precum MySpace ce apartine firmei News Corp.
Lindsay este de parere ca Google se confrunta cu probleme in a scoate profit de pe urma acordului pe trei ani de 900 milioane dolari, prin care compania incearca sa vanda publicitate clientilor MySpace.
Cresterea costurilor de trafic ar putea reflecta faptul ca Google plateste MySpace chiar daca scoate bani din vanzarea reclamelor publicitare pe in reteaua MySpace.
"Este un acord nociv pentru Google", spune Lindsay.
Cheltuielile de capital au crescut cu 20% in al patrulea trimestru din 2007, majorandu-se cu 85% fata de trimestrul al patrulea din 2006.
Potrivit Citigroup, este un semn rau daca Google cheltuieste peste 600 milioane dolari in timpul unui trimestru.
Actiunile Google s-au tranzactionat la 527,40 dolari, sub pretul de inchidere de pe Nasdaq, de 564,30 dolari.
Imediat dupa anuntarea rezultatelor, actiunile s-au depreciat cu 9,5%, la 510 dolari.
Actiunile Google s-au depreciat in luna ianuarie cu 24%.
Google a incetinit foarte mult ritmul angajarilor in cel de-al patrulea trimestru.
Numarul celor 16.805 de angajati cu norma intreaga reprezinta o crestere de doar 5,5% de la sfarsitul celui de-al treilea trimestru.