In ianuarie, in piata la termen de la Sibiu au fost tranzactionate 422.641 contracte futures si optiuni, valoarea lor reprezentand echivalentul a 1,42 miliarde lei, fiind cea mai lichida din ultimele opt luni.
Comparativ cu ianuarie 2007, volumu
In ianuarie, in piata la termen de la Sibiu au fost tranzactionate 422.641 contracte futures si optiuni, valoarea lor reprezentand echivalentul a 1,42 miliarde lei, fiind cea mai lichida din ultimele opt luni.
Comparativ cu ianuarie 2007, volumul mentionat reprezinta o pondere de 87%, iar ca valoare 88%.
In opinia brokerilor din piata futures, "s-a evidentiat revenirea la un nivel superior de lichiditate, mult mai aproape de posibilitatile pietei sibiene la termen". Deprecierea preturilor la actiuni a condus la mutarea centrului de interes al pietei de capital romanesti catre Bursa de la Sibiu, singura care poate oferi castiguri, inclusiv pe scadere, ea jucand, totodata, rolul de plasa de siguranta pentru piata spot, hedgerii pastrandu-si intacte portofoliile.
Pe piata raportului euro/leu cu scadenta luna viitoare, evolutia preturilor futures a fost una descendenta, datorita miscarii apreciative a leului. Saptamana a debutat cu preturi de 3,7506 - 3,776 lei, marti fiind atins un minim de 3,7252 lei, iar miercuri unul de 3,71 lei.
Ultimele doua sedinte de tranzactionare au fost cele mai agitate, preturile fluctuand intre 3,65 si 3,7399 lei.
Pentru septembrie, tranzactiile au fost realizate in prima parte a saptamanii la 3,7152 - 3,7999 lei, pentru ca in ultimele doua sedinte preturile futures sa scada de la 3,75 la 3,68 lei.
Pentru jumatatea anului, pretul de cotare a scazut de la 3,788 la 3,732 lei, in timp ce pentru decembrie a ramas nemodificat, la 3,746 lei. "Evolutia descendenta a preturilor pe raportul euro/leu este consecinta directa a miscarilor care au avut loc in piata valutara, majoritatea analistilor sau dealerilor bancari anticipand pentru luni o majorare a dobanzii de politica monetara a BNR", declara un broker.
Un rol important l-au avut si declaratiile repetate ale oficialilor bancii centrale, care au reafirmat increderea lor in leu, cat si faptul ca vor folosi toate instrumentele de care dispun pentru atingerea tintei de inflatie si stoparea deprecierii monedei nationale".
Pe piata unde se tranzactioneaza contractele pe uncia de aur, SIBGOLD, nu au lipsit fluctuatiile de pret, minimul de 901,2 dolari fiind inregistrat la inceputul saptamanii, iar maximul de 926 lei la finele ei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.