Reprezentantii CE, care au derulat, in perioada 28-31 ianuarie, o misiune de audit la Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA), sunt "ingrijorati" de numarul mare de erori din datele declarate de agricultori in cererile de subventii,
Reprezentantii CE, care au derulat, in perioada 28-31 ianuarie, o misiune de audit la Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA), sunt "ingrijorati" de numarul mare de erori din datele declarate de agricultori in cererile de subventii, potrivit directorului institutiei, informeaza Mediafax. "Au fost ingrijorati de rata mare de eroare la declararea parcelelor. (...) Au semnalat totusi ca sunt intarzieri la controale, care au la baza disfunctionalitatile softului din anul 2007", a declarat directorul general al APIA, Dan Gherghelas.
Rata de eroare referitoare la supradeclarari ale parcelelor (fermierii declara suprafete mai mari decat cele reale) este de peste 15% in Romania, fata de media UE de 2%, potrivit institutiei.
Gherghelas a adaugat ca perioada in care a avut loc auditul a coincis cu intervalul in care APIA trebuia sa transmita Comisiei Europene date preliminare privind suprafata pentru care vor fi acordate subventii.
Agentia a transmis Comisiei datele preliminare privind suprafata eligibila pentru plata, pentru care vor fi acordate subventii, respectiv 8,95 de milioane de hectare. Aceasta este mai mare decat suprafata de referinta, de circa 8,7 milioane de hectare.
Fiecare stat membru declara o suprafata de referinta, pentru care vor fi acordate subventii, iar in cazul in care terenurile eligibile pentru plata depasesc aceasta suprafata este aplicat un coeficent de reducere a platii pe hectar, pentru totii beneficiarii. (L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.