Decizia agentiei de evaluare financiara Fitch de a modifica de la stabila la negativa perspectiva ratingului Romaniei i-a obligat pe reglatorii economiei tarii sa analizeze cu sporita atentie situatia actuala si sa priveasca in perspectiva.
Fitc
Decizia agentiei de evaluare financiara Fitch de a modifica de la stabila la negativa perspectiva ratingului Romaniei i-a obligat pe reglatorii economiei tarii sa analizeze cu sporita atentie situatia actuala si sa priveasca in perspectiva.
Fitch estimeaza ca deficitul de cont curent al Romaniei poate ajunge la 17,5% din PIB in 2008, fiind acoperit intr-o masura mai mica din investitii straine, care ar putea reprezenta 5,5% din PIB in acest an, fata de 6% in 2007.
O alta problema a economiei romanesti, o constituie inflatia ridicata si daca va continua sa creasca, va avea de suferit competitivitatea tarii pe plan extern.
In contextul turbulentelor pe pietele internationale, un specialist Fitch lanseaza un scenariu pesimist, conform caruia statele emergente analizate, implicit Romania, ar putea suferi retrageri masive de capital, pe fondul aversiunii fata de risc a investitorilor.MEF linisteste: Romania sustine nivelul ridicat al deficitului externIn replica, reprezentantii MEF completeaza ca in acest caz Romania ar avea un avantaj fata de tarile care au un regim de curs de schimb fix, raportat la moneda unica europeana, deoarece regimul flexibil de curs al Romaniei ar determina costuri mai mici de ajustare.
Ministerul asigura mai departe ca Romania poate sustine nivelul ridicat al deficitului extern, in principal prin intrarile masive de capital din sectorul privat. In afara investitiilor straine directe, ca factori de sprijin pentru economia Romaniei sunt si nivelul scazut al datoriei guvernamentale si ponderea mare a participatiei nerezidentilor in sectorul bancar.
"Desi sporirea finantarii externe si a creditelor in euro este perceputa ca o vulnerabilitate, Fitch considera ca nivelul scazut al datoriei guvernamentale, flexibilitatea economiei si ponderea mare a participatiei nerezidentilor in sectorul bancar sunt argumentele principale in sprijinul unor costuri de ajustare macroeconomica mai mici pentru Romania, care ar putea determina revenirea la o perspectiva pozitiva asupra riscului suveran aferent tarii", se scrie in comunicatul MEF, care prezinta reactia Finantelor la masura luata de agentia internationala de rating.
Saptamana trecuta, MEF a emis titluri de stat in valoare totala de 3.000 milioane lei si scadenta la 6, respectiv 12 luni. Pana in prezent, au fost organizate 2 doua sesiuni de licitatie si au fost absorbite 2.000 milioane lei.BNR nu prevede amenintare asupra leuluiLucian Croitoru, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, a afirmat joi ca perspectiva modificarii ratingului Romaniei nu va adauga presiuni suplimentare asupra leului. "Aceasta decizie era asteptata avand in vedere criza internationala a creditelor si amploarea deficitului de cont curent al Romaniei", a declarat Croitoru.
Leul s-a depreciat de la un nivel maxim al ultimilor cinci ani fata de euro, atins in iulie 2007, pana la un nivel minim al ultimilor trei ani, in ianuarie, investitorii fiind ingrijorati de inflatie si de deficitul extern, alimentat de cererea interna substantiala.Romania trebuie sa incurajeze investitiile straineAdrian Vasilescu, consilier BNR, apreciaza pe marginea problemei schimbarii ratingului si a masurilor de luat: "Romania s-a descurcat in fiecare an cu deficitul de cont curent si se va descurca si anul acesta. Problema nu se pune sub aspectul fortarii reducerii deficitului, aici fiind contabilizate mari sume pentru investitii.
Deci fortarea nu ar ajuta deloc in acest moment. Investitorii nu sunt chiar intimidati, ci au o atitudine specifica, prudenta in fata unor riscuri mai mari."
In ceea ce priveste masurile care se impun, domnul Vasilescu apreciaza ca: "se impune o singura mare masura: crearea unui climat pozitiv pentru a atrage cat mai multe investitii straine."
Bogdan Baltazar a comentat rezultatele agentiilor de rating: "Nu m-as panica. Era firesc sa vina cu aceste schimbari de perspectiva. Daca nu erau turbulente interne si inceput de criza, probabil acestea nu modificau nici perspectiva. Miscarea este fireasca, normala, Mai ales ca agentiile de rating sunt mai prudente pentru ca se tem sa nu fie acuzate ca nu au dat semnalul de alarma".
La problema actualului deficit de cont curent si posibilitatea Romaniei de a-l acoperi cu succes, acesta a afirmat: "Va fi mai dificil fiindca in perioade de turbulente investitorii directi au retineri si astfel investitiile straine directe ar putea fi diminuate.
Cu toate acestea, marile investitii planificate deja nu vor avea de suferit. Fluxurile investitiilor straine, care presupun aproximativ 50% din deficit catre Romania ar putea avea de suferit prin diminuarea lor.
Capsunarii vor continua sa trimita bani, contribuind cu 20% la contul curent, insa daca se inrautatesc conditiile, acestia se pot intoarce in tara.
Restul de 30% vin din imprumuturi, insa si aici sunt probleme. Va creste, dar nu prea mult, costul acoperirii deficitului de cont curent mai ales pe linia creditelor atrase din afara.
In aceasta perioada Guvernul va trebui sa isi faca economiile necesare la cheltuieli. Prin faptul ca MEF a emis titluri de stat ajuta bugetul, dar si dobanda acordata este mai mare, drept pentru care si cheltuielile de atragere sunt mai mari.""Decizia nu va avea efecte asupra leului, din cauza ca acest anunt a fost deja calculat de investitorii de pe piata valutara", Lucian Croitoru, consilier BNR.
"Factorul politic reprezinta o mare problema pentru Romania in acest an. Politica fiscala s-a relaxat si nu ajuta la corectarea dezechilibrelor", a spus specialistul Fitch.
"Romania are inca active valoroase de privatizat, insa fara acestea acoperirea deficitului de cont curent din investitiile straine este in scadere", apreciaza Fitch.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.